Liderul PSD, Mircea Geoana, spune ca PSD accepta “macar pentru o perioada de timp” un guvern condus de Calin Popescu Tariceanu fara PD si Monica Macovei, cu un program social, altminteri, are in vedere schimbarea actualului premier si, in ultima instanta, anticipatele.
"Asteptam 10-14 zile ca premierul sa vina cu un Guvern restructurat in Parlament", a spus Mircea Geoana, ieri, la ProTv, afirmandu-si in acelasi timp si conditiile pe care le impune formatiunea sa de opozitie pentru a vota noua schema a Executivului. Geoana a formulat trei conditii pentru restructurarea Guvernului, similare, de fapt, cu investirea unuia nou. Astfel, liderul PSD a spus ca il accepta pe Calin Popescu Tariceanu premier al unui guvern minoritar "macar pentru o vreme", daca elimina ceea ce a numit "cozile de topor", adica ministrii PD, pe care-i considera "ghidonati de Palatul Cotroceni", si fara Monica Macovei. "Nu are cum sa vina cu Monica Macovei, indiferent daca Curtea Constitutionala spune ca are dreptate (adica daca poate fi demis un ministru printr-o motiune simpla - n.r.). Ar sfida Parlamentul si votul nostru va fi impotriva Guvernului daca o are pe Macovei in formula restructurata", a spus Mircea Geoana. De asemenea, el a spus ca "in compozitia Guvernului trebuie sa lamurim tensiunea fundamentala dintre PD si PNL...

Daca ne convinge ca a rezolvat-o, il votam, macar pentru o perioada de timp", a spus Geoana. Conditiile de sprijin ale PSD la adresa unui astfel de Guvern nu se refera doar la componenta politica, ci si la programul de guvernare. Geoana a spus, din aceasta perspectiva, ca PSD ar vota numai "un program social", "adaptat la noile realitati". De asemenea, Geoana a spus ca prin acest demers PSD ar dori, din opozitie, alaturi de coordonarea cu celelalte partide care se opun Puterii - PRM si PC - sa asigure ceea ce el a numit "rezolvarea crizei politice" pe care o traverseaza tara. In aceasta chestiune, Geoana spune ca exista trei paliere pe care se manifesta aceasta criza: suspendarea presedintelui tarii, o alta criza intre primul ministru si presedinte si, o a treia, intre Guvern si Parlament. Geoana s-a pronuntat cu o schita de strategie si in cazul in care Tariceanu nu prezinta Parlamentului la restructurare investirea unui alt Cabinet, cu un alt program de guvernare, creionat de PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.