Social-democratii au anuntat ca vor solicita, astazi, Birourilor Permanente ale Parlamentului, infiintarea unei Comisii de ancheta in cazul demersurilor de suspendare a sefului statului. Potrivit senatorului Serban Nicolae, activitatea unei astfel de Comisii consta in analiza faptelor prin care s-ar dovedi ca Traian Basescu a incalcat Constitutia.

"Comisia parlamentara ar asigura un demers obiectiv, confirmand actele de care se face vinovat seful statului si ar veni in completarea documentului nostru referitor la propunerea de suspendare. Are rolul de a alcatui un tablou la zi cu incalcarile Constitutionale ale presedintelui", sustine senatorul PSD. Comisia propusa de social-democrati ar urma sa fie alcatuita din reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, care ar analiza actiunile si declaratiile sefului statului. In acest sens, Serban Nicolae s-a aratat optimist in ceea ce priveste acordul partidelor cu privire la constituirea comisiei. "Nu am avut inca discutii cu celelalte partide, dar eu cred ca vor fi de acord si ca nu vom avea probleme cu infiintarea acestei comisii", a marturist vicepresedintele grupului parlamentar al PSD din Senat, estimand ca verificarile efectuate de aceasta comisie nu vor dura mai mult de 30 de zile. "E greu sa fixam o data, sa dam termene Curtii Constitutionale, dar cred ca, cel mai tarziu, se va ajunge la suspendarea presedintelui in cursul lunii aprilie", a precizat Serban Nicolae.

De asemenea, intr-un interviu televizat, Mircea Geoana, a declarat ca in timpul activitatii Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii sefului statului vor aparea "elemente spectaculoase". "Suntem la inceputul unui stat politienesc, in care populatia este supravegheata, sunt ascultate telefoane. Intentionam infiintarea unei comisii de ancheta, in care sub juramant Basescu, Stolojan, Dobre si sefii de servicii sa spuna cand a vorbit Stolojan cu ALRO, cand a intervenit la Seres - in biroul sau intr-o discutie cu directorul Hidroelectrica , cand au fost ascultate telefoanele de care a vorbit Basescu si pe baza carui mandat, iar Dobre sa spuna de ce a rezolvat tocmai cazul din ultimul bilet dat presei", a spus Geoana. In opinia liderului PSD, activitatea Comisiei parlamentare de ancheta ar dura cel mult doua saptamani. La randul lui, si PRM a anuntat ca intentioneza sa infiinteze o comisie parlamentara, care sa ancheteze implicatiile celui de-al treilea biletel, cu privire la cazul Dumitru Bucsaru. Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat deja ca sprijina initiativa PRM. "Noul biletel va trebui sa fie obiectul unei comisii de investigatii parlamentare, care, sper, va fi aprobata de Parlament", a spus Geoana, la finalul sedintei Tineretului Social Democrat de saptamana trecuta. In legatura cu acest aspect, Serban Nicolae e precizat ca cele doua comsii, cea propusa de PSD si cea a PRM-ului, sunt diferite, desi ambele il au in centrul atentiei pe Traian Basescu. "Teoretic, se pot constitui, simultan, doua comisii parlamentare. Regulamentul celor doua Camere premite acest lucru. In plus, comisia pe care doreste sa o infiinteze PRM studiza dovezile, invoca fapte cu caracter penal. Cred ca aici este diferenta", a explicat senatorul social-democrat.

Reactii politice

PNL nu vede utilitatea comisiei

Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, considera ca nu ar fi utila infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze propunerea PSD de suspendare a sefului statului. "Intr-adevar, constituirea unei astfel de comisii este o procedura prevazuta de Regulamentul celor doua Camere. Eu nu cred ca este necesara. Deocamdata nu am avut discutii cu PSD pe aceasta tema si nu am decis daca vom sustine infiintarea comisiei", spune Norica Nicolai.

PD respinge propunerea PSD

Vicepresedintele democrat, Cristian Radulescu a declarat ca PD nu va sustine constituirea comisiei propusa de social-democrati. "O astfel de propunerea nu are o sustinere constitutionala si nu intra in atributiile Parlamentului. Posibilitatea infiintarii comisiei este prevazuta in Regulament, dar aceasta prevedere nu poate sa existe decat cu acordul Camerei Deputatilor si Senatului. Practic, este imposibil sa fim de acord cu constituirea unei comisii de ancheta", afirma Cristian Radulescu.

PRM analizeaza rolul comisiei

Viceliderul PRM, Lucian Bolcas a marturist ca PRM va sustine infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, in conditiile in care activitatea acesteia se dovedeste a fi necesara. "Este o idee interesanta, care trebuie analizata cu toata seriozitatea. Este o forma procedurala privind suspendarea, o forma pe care o vom analiza. In urma dezbaterilor parlamentare, vom lua o hotarare si ne vom exprima pozitia oficiala", a explicat deputatul PRM.

PC, in asteptarea propunerii

"Personal, eu sustin constituirea unei astfel de comisii, insa deocamdata nu am discutat acest demers in cadrul partidului. Spun ca sunt de acord deoarece vorbim despre o procedura parlamentara si consider ca este firesc sa analizam acuzatiile aduse lui Traian Basescu, pentru a se da greutate acestei actiuni. Suspendarea unui presedinte este o chestiune grava, care trebuie analizata amanuntit", a afirmat Rodica Stanoiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.