Comisarul european Lenard Orban a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca in Romania inca persista o logica de tara candidata - conform careia Comisia Europeana atrage atentia asupra unor evenimente interne -, fara a constientiza ca relatia cu executivul european este acum de alta natura.

Oficialul european a spus ca trebuie constientizate deosebirile fata de perioada preaderare, acum, cand Romania este stat membru al UE."Pana foarte aproape de momentul aderarii, Romania a fost supusa unui proces foarte atent de supraveghere si monitorizare, care a vizat nu numai aspecte legate de aquis-ul comunitar, ci si aspecte mai generale, legate de modul in care functionau societatea si economia romaneasca. Acum am intrat intr-o alta dimensiune, intr-o alta logica, aceea de stat membru. Asta inseamna si o relationare diferita a Comisiei Europene fata de diferite actiuni din Romania", a explicat Orban. "Cred ca inca mai actionam in logica statutului de tara care e in curs de aderare, nu in logica statutului de membru", a opinat Leonard Orban, indicand ca acum asteptarile Uniunii Europene sunt altele decat in trecut. "Inainte aveai niste conditionari, daca nu le indeplineai, aderarea putea fi amanata. Situatia e diferita in momentul de fata. Esti stat membru, altele sunt cerintele", a spus comisarul european, referindu-se la exprimarea pozitiei Bucurestiului in ceea ce priveste politicile europene si chestiunile aflate pe agenda UE. Comisarul european crede - citandu-l pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, - ca "viata politica agitata exista in multe state membre". Este insa un proces democratic, respectat de executivul de la Bruxelles. "Comisia Europeana judeca dupa rezultate", a subliniat comisarul pentru multilingvism, sugerand ca framantarile de pe scena politica si conflictul intre autoritatile de la Bucuresti nu ar influenta modalitatea in care este perceputa Romania la Bruxelles. "Comisia Europeana nu este in masura sa comenteze sau sa critice evolutiile politice interne, care tin strict de responsabilitatea unui stat membru", a subliniat comisarul european, refuzand sa comenteze evenimentele ultimelor saptamani din politica romaneasca. "Evident ca am opinii, dar ele sunt una, iar alta este pozitia pe care o am si modalitatile in care ma raportez din aceasta pozitie la anumite chestiuni interne", a precizat Orban.

Greselile facute de Romania - precum taxa de prima inmatriculare, traducerea gresita a unei prevederi europene in care s-a confundat piata interna cu judetul, intreaga confuzie privind interzicerea sau nu a transhumantei - sunt doar "greseli de parcurs", fara repercusiuni pentru Romania, atata timp cat exista disponibilitatea spre dialog a autoritatilor romane. Insa modul de a gandi lucrurile la Bucuresti - mentalitatea de tara candidata la integrarea in UE - provoaca anumite temeri si ingrijorari privind aceste chestiuni, care, "in calitate de stat membru nu reprezinta decat niste accidente de parcurs sau nu reprezinta aproape nimic", crede Leonard Orban. Comisarul european atrage atentia ca exista in continuare o tentatie a politicienilor de la Bucuresti de a se concentra numai asupra "dinamicii deosebite si foarte interesante" a vietii politice interne, fara sa-si dea seama ca Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene.

Comisarul european spera ca in campania electorala pentru alegerea eurodeputatilor romani sa nu fie discutate doar "chestiunile care tin de competitiile intre partide, sa nu fie numai o dezbatere limitata la problematica nationala, ci una care sa atinga si acest palier global".
Orban a reiterat necesitatea ca cetatenilor sa li se comunice temele europene. "Trebuie sa le explicam ca dincolo de viata politica foarte interesanta exista si alte lucruri care se intampla cu o viteza foarte mare, care au influenta asupra vietii lor de zi cu zi", a spus Orban, precizand ca cea mai buna ocazie sunt alegerile europene. Totusi, Leonard Orban vede putini oameni capabili sa comunice pe problematica europeana in Romania. "Pentru ca a comunica bine si foarte bine presupune sa cunosti tematicile, si nu e simplu deloc. In al doilea rand, trebuie sa ai capacitatea sa explici fiecaruia pe limba lui cum ca ceea ce se intampla la Bruxelles ii poate influenta in bine viata", a opinat oficialul european. "Haideti sa recunoastem ca, in general, afacerile europene au fost considerate ca o tematica externa, care nu tine de agenda romaneasca, ci de una de undeva de la Bruxelles", a adaugat Orban, subliniind ca aceasta atitudine este prezenta la toate nivelurile, incepand cu cel politic.

Comisarul pentru multilingvism s-a declarat insa incurajat de discutiile avute joi cu membrii Comisiei de afaceri europene din Parlament, care s-au dovedit niste interlocutori "conectati la problematica europeana".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.