Purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat, senatorul Cristian Diaconescu a precizat ca deocamdata PSD nu a primit niciun fel de propunere de negocieri in vederea crearii unor aliante intre PSD, PNL, PD, sau orice alt partid aflat la guvernare.

Potrivit lui Diaconescu insa, in nici un caz PSD nu va promova nicio negociere care sa aiba drept scop participarea la guvernare.

"Sustinerea unui guvern minoritar se poate face numai in conditiile in care exista o solicitare in acest sens, din partea celui (sau celor) care formeaza guvernul minoritar. Or noi nu avem o asemenea solicitare si, daca in acest moment ne uitam pe "aritmetica parlamentara", putem lesne observa ca guvernul nu mai are majoritate in Parlament. Insa, daca vom primi o asemenea propunere, o vom analiza si vom vedea ce vom face mai departe", a spus senatorul Cristian Diaconescu. Concret, PSD se gandeste atat la varianta sustinerii unui guvern minoritar PNL , cat si la cea a unuia de tehnocrati. De altfel, social-democratii au cerut, prin vocea liderului Geoana, partidelor parlamentare sa identifice o formula politica negociata, de sprijin pentru guvern minoritar. In opinia senatorului Vasile Dancu, PSD nu doreste revenirea la guvernare "prin usa din dos". Dar, cu toate acestea, social-democratii, vorbesc despre situatia delicata din acest moment, de necesitatile post-aderare, si in context nu ar spune "nu" sustinerii unui nou program de guvernare, axat pe afaceri europene. "Premierul in functie, sau eventual un alt premier, daca nu va fi acesta, trebuie sa gandeasca formula potrivita. Noi, oricum, il asteptam inca in parlament pe seful Executivului cu un guvern restructurat si cu un program adecvat. Repet, suntem deschisi in privinta unei sustineri conditionate fata de orice alta formula guvernamentala, inclusiv fata de un guvern minoritar sau unul de tehnocrati", precizeaza vicepresedintele PSD pe probleme de strategie politica.

Formula guvernamentala pe care social-democratii o vad realizabila ar presupune un fel de negociere in doua trepte, o intelegere in interiorul clasei politice, a partidelor, si apoi, o negociere a acestora cu presedintele, pentru a se realiza, in spiritul Constitutiei, un fel de contract politic, in care sa se stabileasca anumite tipuri de algoritm politic pentru diverse situatii. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, are un punct de vedere apropiat de cel al lui Dancu. Desi sustine ca partidul pe care il reprezinta va vota impotriva oricarei formule guvernamentale pe structura Aliantei D.A., pentru ca aceasta guvernare are un caracter "profund ilegitim" datorita denaturarii sensului votului popular din noiembrie 2004, Corlatean nu exclude nici el variantele sustinerii de catre PSD a unui guvern minoritar PNL sau a unuia de... tehnocrati. "Dorim un guvern mai suplu, mai restrans, cu un numar de portofolii pe format european si cu structuri guvernamentale care sa poata gestiona eficace fondurile europene", considera secretarul general al social-democratilor. Mai reticent in privinta acestei ipoteze este presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu. "Ipoteza unui guvern minoritar PNL este tot mai greu de crezut. Oricum, si actualul guvern este minoritar, de aceea va trebui sa negocieze pentru a-si trece legile. Pentru cele cu impact asupra procesului de integrare europeana ar putea obtine, punctual, sprijinul nostru. dar nu mai mult", a opinat liderul senatorilor social-democrati.

Situatia devine delicata pentru cabinetul Tariceanu in contextul in care conservatorii au avertizat de mai multe ori ca incepand cu 1 martie vor sustine doar un guvern minoritar PNL. Nu putem sa nu luam, insa in calcul faptul ca liberalii si social-democratii au avut o colaborare fructuoasa atat in comisiile juridice, cat si in plenul Parlamentului, in momentul votarii modificarii Legii referendumului. Colaborare care ar deschide, de ce nu, perspective politice interesante. Dar mai intai, Alianta D.A., trebuie sa devina amintire...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.