Toate hotararile Consiliului Judetean (CJ) Constanta au fost declarate ilegale de Tribunalul Constanta care a decis admiterea unei actiuni formulate inca de vara trecuta de consilierii Aliantei PNL-PD prin care se cerea anularea hotararii de infiintare a conducerii judetului. Astfel, din iunie 2004 si pana la pronuntare toate deciziile Consiliului Judetean se considera a fi lovite de nulitate. Actiunea in instanta a fost demarata de reprezentantii PNL si PD, care au refuzat sa voteze pentru alegerea presedintelui Consiliului Judetean. In lipsa cvorumului, prefectul de atunci al judetului Constanta a avizat pozitiv alegerile, iar conducerea Consiliului a fost preluata de PSD. Hotararea Tribunalului nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Sedinta ilegala

Cazul a fost prezentat pe larg in ziarul ZIUA de Constanta de ieri. Aici s-a mentionat ca imediat dupa alegerile locale din luna iunie 2004, conducerea Consiliului Judetean Constanta a fost preluata de catre PSD.

Vicepresedintele Organizatiei Judetene a social-democratilor, Nicusor Constantinescu, a devenit presedinte al institutiei judetene in urma unei sedinte in care legea nu a fost respectata. In prima sedinta noii consilieri judeteni au avut ca obiectiv pe ordinea de zi alegerea conducerii CJ. Sedinta a fost organizata la data de 18 iunie 2004 si au participat doar consilierii judeteni ai PSD si PRM. La momentul respectiv, consilierii judeteni ai PNL si PD nu au putut lua parte la sedinta, motivul fiind nedepunerea raportului financiar de catre cele doua formatiuni. Deoarece nu s-a intrunit cvorumul necesar, reprezentantii PD, prin persoana consilierului judetean Dan Gabriel Iordache, au atacat in instanta sedinta de constituire a CJ.

Democratii au reclamat nulitatea acestei intruniri a institutiei judetene. Fostul consilier judetean si actualul prefect al judetului, liberalul Danut Culetu, a formulat o cerere de interventie accesorie in sprijinul reclamantului. Totodata, in acest dosar mai sunt cereri de interventie in interes propriu formulate de consilierii judeteni democrati Diane Vancea, Paloma Petrescu si Ionel Manafu, dar si de presedintele PD Constanta, Stelian Dutu. Consilierii Aliantei DA au sustinut ca pentru a fi legala, potrivit prevederilor Legii 215/2001, sedinta de constituire a CJ trebuia sa intruneasca o participare de cel putin doua treimi din numarul total de consilieri, respectiv 25 din 37 de alesi judeteni. Consilierii PSD si PRM nu au reusit sa asigure conform regulamentului, doua treimi din numarul de consilieri, la sedinta participand doar 23 de alesi.

Deoarece consilierii PRM si PSD nu indeplineau cvorumul necesar, la sedinta de constituire a CJ a fost chemat sa participe si consilierul liberal Aurel Floander. El a fost considerat tradator de catre conducerea PNL, fapt ce a atras dupa sine excluderea sa din partid. In prezent, Floander a devenit membru PSD. Prezenta acestuia la sedinta de constituire a CJ nu a schimbat cu nimic problema cvorumului necesar, insa toate hotararile de pe ordinea de zi au fost aprobate de cei prezenti. Un alt consilier al Aliantei, Nicolae Buriac, a fost exclus din PD, din motive de incalcare a disciplinei de partid si, probabil, isi va pierde mandatul, el fiind in prezent membru PSD.

Toate hotararile CJ anulate

Potrivit declaratiei reprezentantului juridic al consilierilor liberali, Eugen Bola, "prin actiunea formulata, s-a solicitat constatarea nulitatii sedintei de constituire a CJ, si anume a hotararilor cu numerele 74, 75, 76, 77, 78 si 79 din 18 iunie 2004". Hotararile contestate de aliati se refera la alegerea comisiei de validare, la validarea mandatelor consilierilor alesi, la constituirea CJ, dar si la alegerea presedintelui (hotararea 78) si a vicepresedintelui institutiei, Nicusor Constantinescu, respectiv Petre Stanca.

Hotararile respective au fost catalogate de catre consilierii Aliantei "lovite de nulitate absoluta", drept pentru care reprezentantii PD si PNL au apelat la instanta. Avocatii aliatilor au precizat ca au apelat la Justitie pentru anularea respectivelor hotarari aprobate in sedinta de Consiliu Judetean din data de 18 iunie 2004 deoarece componenta institutiei a fost stabilita "intr-o graba nejustificata prin incalcarea flagranta a legii".

Instanta Tribunalului Constanta s-a pronuntat miercuri cu privire la cazul nulitatii sedintei de constituire a Consiliului Judetean Constanta, dand castig de cauza reclamantilor. Potrivit declaratiilor lui Sorin Bese, reprezentant juridic al consilierului Dan Gabriel Iordache, instanta a respins exceptiile invocate de CJ privind lipsa de interes, a inadmisibilitatii actiunii si a calitatii procesual-active a reclamantului si a intervenientilor in interes propriu. De asemenea, s-a admis si actiunea formulata de reclamantul Dan Iordache si de intervenientii Paloma Petrescu, Diane Vancea si Ionel Manafu. In acest context, Tribunalul Constanta a dispus anularea hotararilor CJC cu privire la alegerea comisiei de validare, la validarea mandatelor consilierilor alesi, la constituirea CJC, dar si la alegerea presedintelui. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Acuzatiile presedintelui CJ

Presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu a declarat ca hotararea Tribunalului are o nuanta politica si sustine ca o va ataca prin recurs la Curtea de Apel Constanta in termenul legal. "Consideram ca judecatoarea care a solutionat cauza a actionat sub influenta politica deoarece postul de conducere ocupat de sotul acesteia se afla in algoritmul de impartire al functiilor de conducere al Aliantei PNL-PD.

La data constituirii Consiliului Judetean, consilierii Stelian Dutu si Puiu Hasotti nu isi prezentasera demisiile la institutia prefectului, iar partidele PD si PNL nu inaintasera alte propuneri in locul celor mai sus mentionati. Drept urmare, supleantii de pe listele celor doua partide nu au putut fi convocati, iar cvorumul de doua treimi necesar constituirii legale a Consiliului Judetean s-a aplicat la un numar de 35 consilieri si nu la cel de 37. Reamintim ca legea stipuleaza clar ca atacarea in contencios administrativ a hotararilor de Consiliu se poate face numai de catre prefectul judetului in termen de 30 de zile de la adoptarea acestora, lucru ignorat politic de catre instanta", a declarat actualul presedinte al CJ Constanta, conform RomNet.

"Ne-am bazat numai pe lege"

Democratul Dan Gabriel Iordache a declarat ca aceasta decizie a instantei judecatoresti reprezinta "primul pas pentru intrarea in legalitate a deciziilor care s-au adoptat in vara anului trecut". La randul sau, Diane Vancea a mentionat ca "in momentul in care am actionat in instanta hotararile adoptate la data de 18 iunie 2004 am stiut ca avem dreptate si ne-am bazat numai pe lege. Sentinta data ieri de Tribunalul Constanta este primul semnal ca instantele au scapat de presiunile politice exercitate de fosta guvernare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.