Lucrarile preliminare pentru constituirea comisiei parlamentare de ancheta a fraudelor de la alegerile din 28 noiembrie 2004 au inceput cu stingul

Doar 20 de minute a durat ieri sedinta "tehnicienilor" celor sapte grupuri parlamentare din Camera Deputatilor, care urmau sa armonizeze textele in divergenta ale Hotaririi privind verificarea modului in care s-au desfasurat alegerile din 28 noiembrie 2004. PSD, pe de o parte, si Alianta D.A., de cealalta parte, nu s-au inteles de la bun inceput asupra titlului viitorului act normativ. PSD doreste ca sa fie verificate doar acuzatiile privind fraudarea alegerilor, in timp ce PNL vizeaza cercetarea modalitatilor de desfasurare a scrutinului. Discutiile s-au poticnit la primul aliniat al art.1. Aici, PNL propune "identificarea modalitatilor prin care s-ar fi putut denatura rezultatele alegerilor prin vot multiplu" si se cerea "verificarea listelor electorale speciale de tip II". La acest capitol, PSD intentioneaza doar verificarea conditiilor in care au fost utilizate aceste liste si daca acestea nu au fost falsificate.

Nu si o comparatie cu listele permanente. Nefiind de acord cu pozitia PNL, reprezentantul PSD a parasit sedinta. In viziunea PNL, verificarile trebuie extinse si asupra cheilor de validare implementate de BEC la cererea INS, urmind, de asemenea, sa fie verificata si legalitatea deciziilor emise de BEC. De cealalta parte, PSD doreste sa stabileasca doar "corectitudinea softului utilizat" si "stabilirea amplorii si cauzelor voturilor nule". Pentru a se aplana divergentele, liderii grupurilor parlamentare se vor intilni luni pentru a lua o decizie politica. Daca nici la acest nivel nu se va ajunge la o intelegere, atunci plenul celor doua Camere reunite isi va spune cuvintul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.