Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, in cadrul conferintei anuale a Societatii Academice din Romania, ca, desi societatea romaneasca a evoluat, politicienii sunt in urma ei neavand capacitatea sa fie in avangarda acesteia.

El considera ca actuala clasa politica, in general, se afla in incapacitatea de a mai fi in prezent un motor, o locomotiva in evolutia Romaniei. ‘’Realitatea este ca, in prezent, Romania a luat-o inaintea politicienilor. Romania a decolat, a trecut de pragul critic al pistei, a inceput sa zboare, iar politicienii au ramas pe pamant, desi aveau bilete in avionul respectiv. Au ramas la sol pentru simplul motiv ca nu au inteles ca societatea romaneasca si-a luat zborul’’, a spus Traian Basescu, in cadrul conferintei anuale a Societatii Academice din Romania. Seful statului a sustinut ca actuala clasa politica se afla in incapacitatea de a intelege ca trebuia sa fie in cabina pilotului si nu sa ramana la sol. ‘’Daca nu se adapteaza imediat, acest lucru va avea costuri enorme, chiar pentru democratia din Romania, pentru ca populatia isi pierde tot mai mult increderea in oamenii politici’’, a avertizat Traian Basescu.

Presedintele a aratat ca sansa oamenilor politici este una de ultima ora: ‘’sa-si revizuiasca biletul’’. ‘’Au un bilet care nu mai este valabil. Trebuie sa-si cumpere biletul de care este nevoie pentru a se putea urca in avion Altfel, societatea a evoluat si politicienii sunt in urma ei si nu in avangarda ei’’, a adaugat Traian Basescu. Seful statului a subliniat ca si in ceea ce priveste avangardismul politic trebuie privit cu decenta, pentru ca ‘’niciodata politicienii nu o pot lua foarte mult inaintea societatii’’. ‘’Dar politicienilor li se cere acel pas in plus facut inainte’’, a afirmat presedintele.

"Economie de privilegiu"

Seful statului a subliniat importanta asigurarii de sanse egale pentru distribuirea bunastarii, referindu-se la faptul ca in tara noastra a existat o economie de privilegiu, la resurse avand acces clientela politica. ‘’Daca in Romania institutiile si clasa politica nu vor renunta la a face politica pentru partid, exista riscul de nedistribuire a bunastarii si se probeaza faptul ca sansele nu sunt egale’’, a spus Traian Basescu, subliniind ca, din acest punct de vedere, are un sentiment de ingrijorare. Seful statului a afirmat ca in Romania a existat o economie de privilegiu, in care nu intotdeauna au functionat sansele egale, in conditiile in care clientela politica a avut acces la resurse, iar oamenii simpli nu. Presedintele Traian Basescu considera, totodata, ca, in prezent, in Romania exista riscul de a nu se putea atinge obiectivele, in conditiile in care sunt fonduri, si de a se intra intr-o criza profunda de forta de munca. In opinia sefului statului, este foarte clar ca tara noastra este foarte aproape de a-si pierde un avantaj major: pretul scazut al fortei de munca. El a avertizat ca antreprenorii romani nu vor mai putea sa valorifice foarte mult timp acest avantaj. ‘’Romania a fost un mare exportator de forta de munca in ultimii ani. Avem riscul sa ramanem un mare exportator de forta de munca’’, a sustinut Traian Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.