Desi crede ca are doar 45 de ani, Ion Iliescu a implinit ieri 75. Pentru aceasta deosebita ocazie, si-a pus pe fata zambetul celebru (cel cu gura innodata la urechi), un costum mai vechi, albastru, o cravata rosie (cum altfel?) si si-a pregatit obrajii pentru pupaturi. Si-a pregatit si talpile pantofilor in acelasi scop, mai ales ca de-acum e sigur ca va fi presedintele PSD si, logic, ar trebui sa fie inghesuiala mare la pupat pantofii noului stapan. Dar ce surpriza neplacuta! Ieri, in Kiseleff, Ion Iliescu a avut de infruntat o mare revelatie: nici el nu mai este ce a fost! Ce sa-i faci, generatiile mai dispar, la 15 ani de la caderea comunismului in mod natural nu mai sunt in viata atatia nostalgici cati erau altadata.

Altadata...

Ce vremuri, cand in Kiseleff sau la Cotroceni, in fiecare zi de 3 martie se calcau cetatenii si cetatenele in picioare sa il pupe pe tovara... pardon, pe domnul presedinte! Cand dadeau navala Nastase, cu tot guvernul, cu toti parlamentarii, baronii toti in par, Oprisan cu bratele-i vanjoase incarcate de cosuri cu trandafiri... Ieri nici macar Oprisan n-a venit
sa-l vada pe Iliescu. Au venit in sediul din Kiseleff cateva batrane, aceleasi de fiecare an, din ce in ce mai lipsite de vlaga insa, cativa mosnegei iesiti la pensie din PCR, cateva foste vedete ale guvernarii, un mic oportunist mai cunoscut sub numele de Victor Ponta si cam atat. Tristete mare si miros de priveghi. Probabil din cauza florilor, aduse sub forma unor aranjamente imense, teribil de asemanatoare cu jerbele si coroanele specifice unor evenimente mai putin placute.

"Si unde se depun coroanele?"

De altfel, anumiti pesedisti mai putin sensibili la farmecele de fost comunist rebel ale lui nea Nelu au carcotit inca de miercuri noaptea, cand, la incheierea sedintei PSD Bucuresti, au fost informati ca urma sa aiba loc a doua zi o mare petrecere aniversara pentru mult iubitul si stimatul presedinte: "Da? Si unde se depun coroanele? In Kiseleff?".
Altii s-au strambat, pur si simplu, adica "iar ne cheama sa-l lingusim, ce pierdere de vreme!".

"Subtilitati"

Ei, pentru unii linguseala nu este considerata totusi pierdere de vreme. Dan Ioan Popescu, cel care si-a pus organizatia de Bucuresti la picioarele marelui sef si s-a transformat intr-un fel de maestru de ceremonii al lui Iliescu, a avut grija sa se remarce si ieri, pregatindu-i presedintelui scenografia si decorul pentru petrecere. In sediu, etajul 1 fusese amenajat special pe gustul acestui Mesia al nostalgicilor comunisti: ca la biserica, holul a fost pe post de tinda, unde pupatorii au asteptat cuminti, la coada, sa intre ca la impartasanie, unul cate unul, in "altarul" unde nea Nelu ii astepta ca popa cu mirul, mot in mijlocul unei incaperi. Destul de ridicol de altfel sa-l vezi, de exemplu, pe Miron Mitrea stand o jumatate de ora in picioare, la coada, cu babutele si mosnegutii adulatori, pentru a putea sa-si depuna si el omagiile.

Asta da egalitarism! Mitrea, Hre-benciuc, Stireanu, Daniela Bartos, Victor Opaschi, Cati Andronescu, Victor Ponta, Puiu Pascu - plasati de Iliescu la acelasi nivel cu pensionarii de pe strada. In spatele lui Iliescu, pe un mic podium, Dan Ioan Popescu asezase un scaun, iar pe scaun un buchet de trandafiri si cadoul organizatiei Bucuresti: o placa mare, inscriptionata foarte subtil "Ion Iliescu - 75 de ani - un Om, o Revolutie, O Tara". Ar fi putut sa fie cei de la PSD Bucuresti si mai subtili, sa scrie, bunaoara - "Partidul, Iliescu, Romania!". Oricum asa au citit cu totii cei care si-au zgait ochii la cadoul de care DIP era tare mandru.

Cadouri de la viitori demisi

Mandru foc era si Puiu Pascu, care i-a adus lui Iliescu o sticla de Dom Perignon din '96 (un cadou cam prea costisitor pentru gusturile celui mai sarac si mai cinstit locuitor al cartierului Primaverii). Neobservat a trecut insa cadoul lui Gabriel Oprea, la fel ca si aducatorul. Oprea, unul dintre "strainasii si ciocoii" parasutati in partid de Nastase, a stat la coada pentru depus omagii extrem de spasit, cu capul bagat intre umerii sai de general, si cand a ajuns in fata lui Iliescu s-a inclinat, i-a zis repede "La multi ani!" si i-a intins punga de hartie in care se afla un set de accesorii Mont Blanc, tragand nadejde ca astfel il va impresiona si imbuna pe noul stapan al partidului si nu-l va da jos din functia de presedinte al filialei Ilfov, unde l-a cocotat Nastase. Judecand insa dupa rictusul aniversatului la vederea lui Oprea, s-ar zice ca demiterea din functie va fi semnata de Iliescu chiar cu stiloul Mont Blanc primit de la generalul Oprea.

La aceeasi coada pentru pupat obraji de presedinte au stat si Viorel Hrebenciuc, nonsalant-zambitor, ca si cum ar fi stat la ghiseul de bilete pentru un meci al Stelei, nu la aniversarea lui Iliescu, Titus Corlatean, innegurat de parca i se scufundase o intreaga flota, deputatii tineri de la TSD, care intrebau pe toata lumea daca "l-a pupat Iliescu pe Victor?", fratele cel mic al lui Radu Mazare, Alexandru, afisand o certitudine a faptului ca habar nu are unde se afla (dupa ce s-a invartit pe loc de cateva ori a si plecat, de altfel).

Marele absent al "petrecerii", in afara de Oprisan, bineinteles, a fost Adrian Nastase. Acesta a plecat dupa-amiaza la Atena, la un congres al Passok, si a preferat sa nu mai treaca prin Kiseleff. Iliescu a spus ca Nastase l-a sunat sa-i zica la multi ani, dar a refuzat sa spuna daca a primit sau nu un cadou de la acesta. Nea Nelu n-a aratat insa cine stie ce regrete ca n-a fost pupat de Nastase. Dimpotriva. Agatat de unul dintre varstnicii sai admiratori, a dat sa scape de acesta, dar, auzind ce spune, s-a razgandit, ramanand minute bune sa-l asculte, cu o vadita placere si cu zambetul latit pe toata fata: "Domnule presedinte, bine ca v-ati intors la partid! De cand ati plecat de aici, a fost instaurata dictatura. Nastase a instaurat-o..."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.