Presedinta Comisiei romanesti cu privire la inchisorile CIA considera ca autorul acuzatiilor din raportul PE a avut o "comportare incorecta"

Senatoarea Norica Nicolai, presedinta Comisiei speciale de ancheta a Senatului cu privire la presupusele centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, a anuntat ieri ca raportul acestei comisii va fi depus, saptamana viitoare, la Biroul permanent al Senatului, informeaza Rompres. Norica Nicolai raspunde astfel acuzatiilor cuprinse in raportul Fava de la Parlamentul European care "regreta faptul ca raportul realizat de comisia de ancheta romana a fost pastrat secret, cu exceptia concluziilor".

Norica Nicolai sustine ca datele referitoare la cei sapte cetateni americani care au coborat dintr-un avion suspectat ca ar apartine CIA nu pot fi facute publice, admitand in acelasi timp ca unul dintre ei era inarmat cu un pistol Beretta.

Nicolai invoca procedurile

"Nu puteam sa dau publicitatii un raport, atat timp cat el nu era intocmit conform procedurilor noastre, iar reprosurile cu privire la documente sunt total nejustificate", a afirmat Norica Nicolai, referindu-se la aprecierile din raportul Parlamentului European.

Norica Nicolai a spus ca raportul se va discuta public, reamintind insa ca Directiva europeana cu privire la protectia datelor de interes personal, in baza careia s-a redactat Legea 182, interzice sa se faca publice o serie de nume si documente fara acordul persoanelor care le-au secretizat.

"Nu ma intereseaza daca apartineau CIA"

"Foarte multe documente cu care comisia a lucrat au regim de secret de serviciu. Nu pot desecretiza pentru nimeni documente in sfidarea legilor. Domnul Fava se refera la o lista de pasageri care erau prezenti in acea aeronava care a avut un accident aviatic pe Aeroportul Baneasa", a explicat Norica Nicolai.

In calitatea sa de presedinte al comisiei senatoriale de ancheta, Nicolai a apreciat ca, in situatia data, autoritatile romane, in speta Politia de frontiera, a procesat corect pasapoartele americane si identitatile persoanelor din avion.

"Una dintre ele avea asupra sa un pistol Beretta. Conform legislatiei romane, pistolul a fost retinut de catre Politia de frontiera pe baza de proces verbal. Si la data plecarii, deci in ziua urmatoare, aceste persoane plecand spre Paris, a fost predat tot pe baza de proces verbal. (...) Aceste persoane au intrat legal in Romania si nu ma intereseaza daca apartineau CIA sau altui serviciu de informatii", a subliniat presedintele comisiei speciale a Senatului. Norica Nicolai a declarat ca Claudio Fava nu a vazut raportul intocmit de comisia senatoriala romana, iar, pana acum, acesta a avut concluzii care s-au bazat pe date intermediare ale comisiei conduse de senatorul liberal cu privire la investigatiile facute pe aeroporturile suspicionate ca ar fi gazduit aeronave ale CIA.

"Fava a avut o comportare incorecta"

"De altfel, domnul Fava a avut, din punctul meu de vedere, o comportare incorecta fata de noi, pentru ca unul dintre reprosurile sale a fost ca nu am facut demersuri pe teritoriul statului american pentru a elucida aceste aspecte. I-am raspuns atunci si ii spun si acum domnului Fava: in momentul in care comisia pe care o conduce dansul il va chema pe presedintele Bush, voi fi si eu prezenta la audieri, daca aceasta comisie va functiona. Dar este absolut jenant si penibil sa reprosezi unui stat membru ca nu a luat o masura pe care nu o poate lua in competentele pe care le are", a adaugat Norica Nicolai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.