CRITICI. Ion Iliescu sustine ca, la 17 ani de la Revolutie, calomnia a ramas un instrument al luptei politice, iar campaniile de deformare a adevarului istoric s-au intensificat

Acuzat cu virulenta, inclusiv in emisiuni tv, in legatura cu diverse actiuni si momente din timpul Revolutiei din decembrie 1989, Ion Iliescu lamureste, prin intermediul Jurnalului National, rolul pe care l-a avut in acest moment de cotitura a istoriei. Printre altele, fostul presedinte dezvaluie ca, inca din 1984, a avut discutii cu o serie de personalitati despre "situatia din tara si ce s-ar putea face".

Au trecut 17 ani de la Revolutia romana si constatam si astazi intensificarea unei intregi campanii de discreditare a ideii de revolutie si de deformare a adevarului istoric despre revolutie. O prima chestiune ce a fost lansata inca de atunci si care se perpetueaza si astazi - alimentarea confuziei dintre conceptul de revolutie si cel de lovitura de stat.

Si semne de intrebare. Ce a fost: revolutie, revolta populara, lovitura de stat? Aceasta confuzie, care este alimentata, are doua surse. Pe de-o parte, la unii, lipsa de cultura politica elementara, neintelegerea conceptelor. La altii, din contra, este o actiune constienta, o diversiune cu caracter politic, pentru contestarea CFSN-ului, a noilor structuri de putere care au aparut, actiune ce s-a desfasurat pe fundalul luptei politice declansate o data cu aparitia partidelor politice.

REVOLUTIA ROMANA.

Ce este o revolutie? Revolutia este un proces ce determina schimbari structurale, esentiale in societate. In 1989 a avut loc nu numai in Romania, ci pe un mare areal geografic, un proces de prabusire a unui sistem totalitar si de trecere la democratie.

Revolutia romana a fost deci parte a unui proces general, ce exprima falimentul unui sistem concretizat prin procese interne de erodare, de compromitere, de disolutie a acestuia. Si in plan politic, si in plan economic, si in plan social. Toata lumea vorbeste de anul revolutionar 1989. Se vorbeste de revolutie de catifea in Cehoslovacia, evolutii pasnice in alte tari.

Si tocmai la noi, unde procesul a avut caracterul cel mai radical si de profunda esenta populara, sa negam, sa contestam acest lucru, sa punem semnul intrebarii - a fost sau nu revolutie? - exprima, cum spuneam, pe de-o parte incultura, dar, fara indoiala, si ceva mai mult. Este o actiune politica si exprima o pozitie antinationala. Este o jignire la adresa poporului roman. Este o lipsa de respect fata de cei care s-au jertfit si care au mers cu tot sufletul si si-au dat viata pentru cauza revolutiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.