Presedintele Traian Basescu vrea sa se adreseze marti Parlamentului, cu o ora inaintea dezbaterii la Senat a motiunii simple impotriva Monicai Macovei.

Ora aleasa de Presedintie i-a iritat pe pesedisti, care au sustinut ca, prin venirea sa, seful statului ar putea sa influenteze votul la motiunea impotriva ministrului Justitiei. Programul sefului statului este influentat insa de vizita oficiala de doua zile a presedintelui Ungariei. PSD a sustinut ca Basescu trebuie sa astepte decizia Birourilor permanente reunite asupra programului de lucru.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis astazi, 9 februarie, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului o scrisoare in care informeaza ca doreste sa se adreseze, marti, 13 februarie, ora 14.30, printr-un mesaj, Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintia a mentionat ca seful statului are acest drept in temeiul art. 88 si 65 alin.2, lit. a) din Constitutia Romaniei si al art. 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Articolul 88 din Legea fundamentala prevede ca "presedintele Romaniei adreseaza Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii".

Prevederea din art. 65 invocata se refera la faptul ca cele doua Camere "isi desfasoara lucrarile si in sedinte comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", pentru primirea mesajului Presedintelui Romaniei. De altfel, Administratia Prezidentiala anuntase inca de la sfarsitul lunii ianuarie intentia sefului statului de a se adresa Parlamentului.

Primul semn dupa declaratii

Anuntul privind intentia sefului statului de a se adresa Legislativului este primul semnal emis de Presedintie dupa ce conducerea Parlamentului i-a cerut lui Traian Basescu sa-si ceara scuze. Conducerea Senatului si Camerei Deputatilor s-a aratat suparata de o declaratie a sefului statului facuta la sedinta DNA. "Nu mai departe de zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone, deci ceva tot legat de zona alcoolului. Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori", a spus atunci Basescu. (A.H.)

Victor Ponta, vicepresedinte PSD


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.