Predarea catre CNSAS a arhivei fostei Securitati care nu priveste siguranta nationala va incepe din 10 martie cu dosarele fostilor informatori aflate in arhivele SRI din Capitala si din tara, dupa care vor fi preluate dosarele celor urmariti de Securitate. Conducerea CNSAS, reprezentata de presedintele Gheorghe Onisoru, vicepresedintele Viorel Niculescu si secretarul Ladislau Csendes, s-a intalnit ieri cu directorul SRI, Radu Timofte.

S-a hotarat de asemenea ca "dosarele ramase in arhiva, dupa predarea a 12 kilometri liniari", sa fie analizate de specialistii CNSAS si SRI in cadrul unei comisii mixte pana la sfarsitul anului in curs. Potrivit unui comunicat semnat de Biroul de Coordonare al Colegiului Dosarelor si de directorul SRI, Radu Timofte, deciziile au fost luate in conformitate cu hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii adoptata in sedinta din 28 februarie privind predarea arhivei create de Securitate. In finalul comunicatului, se anunta, cel putin declarativ, incetarea ostilitatilor, precizandu-se ca cele doua institutii vor colabora "deschis si sustinut", angajand in acest sens fortele si mijloacele necesare.

Presedintele Traian Basescu anuntase ca CSAT a decis ca SRI sa predea la CNSAS "in timp cat mai scurt" doua treimi din arhiva fostei Securitati (ceea ce Timofte este sigur ca ar insemna fix 12 km liniari), urmand ca arhiva sa fie transferata din depozitele centrale si judetene ale SRI in depozitul de la Popesti-Leordeni.

Operatiunea de predare a arhivelor SRI catre CNSAS se va lungi cel putin pana la sfarsitul anului. Este principala "reusita" a directorului SRI, Radu Timofte, dupa ce acesta s-a impotrivit, din rasputeri, chiar si la ultima sedinta CSAT, sa predea arhiva. Potrivit unor membri ai Colegiului, problema de fond este ca, de-a lungul timpului, au fost cazuri cand SRI a triat dosare fara macar sa anunte comisia mixta SRI-CNSAS. Membri ai CNSAS care au facut parte din astfel de comisii mixte afirma ca ar exista diferente intre opisul existent in cazul unor dosare si continutul efectiv al dosarelor. Alte dosare au ajuns la CNSAS cu pagini lipsa. Un asemenea procedeu poate bloca aflarea adevarului, afirma membri CNSAS.

Astfel, "cheia" hotararii de ieri este faptul ca s-a convenit ca dosarele ramase in arhiva, dupa predarea celor 12 km liniari, sa fie analizate de specialistii CNSAS si SRI in cadrul Comisiei mixte, operatiune care va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2005. Daca membrii celor doua institutii nu se inteleg in privinta caracterului secret sau nesecret al unui document, disputa este arbitrata de CSAT.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.