Lista rechematilor, publicata de “Evenimentul zilei”, a provocat agitatie in ambasade

Cei mai multi dintre ambasadorii Romaniei trecuti pe lista celor care urmeaza sa fie rechemati in tara ne-au declarat ieri ca se asteptau la acest lucru. Si asta pentru ca o buna parte din ei se afla la sfirsitul mandatului de patru ani. Sefii misiunilor diplomatice nu acuza, cel putin in declaratiile acordate ziarului nostru, nici un fel de ingerinta sau razbunare politica.

Lista ambasadorilor care ar urma sa fie retrasi la Bucuresti a fost publicata, luni, in exclusivitate, de "Evenimentul zilei". Dupa aparitia acesteia, Lazar Comanescu, seful Misiunii Permanente la UE, s-a intors in tara. In acest timp, alti sefi de misiuni diplomatice isi continua nestingheriti activitatile. Incercind sa-i contactam, Bogdan Mazuru (NATO), Iulian Buga (Olanda), Ioan Maxim (Elvetia) si Caius Traian Dragomir (Grecia) ne-au transmis prin secretare ca sint "la o activitate in afara ambasadei". Altii insa au acceptat dialogul cu "Evenimentul zilei".

Mihai Dinucu: "Ma asteptam"

Seful misiunii diplomatice romanesti de la Zagreb, Mihai Dinucu, ne explica: "Sigur, ma asteptam sa fiu chemat, chiar daca ati scris dumneavoastra, chiar daca nu ati fi scris. Pentru ambasadori, singurul suveran este seful statului, linga care se afla ministrul de externe. Daca domniile lor hotarasc reintoarcerea, eu o respect". Dinucu nu considera ca rechemarea sa este o pedeapsa si crede ca a avut o prestatie foarte buna la post: "Profesional vorbind, in ultimii patru ani, relatiile Croatiei cu Romania au inregistrat o crestere de 12 ori".

Vasile Soare: "Stiam ca imi vine sorocul"

Vasile Soare, ambasadorul roman in Kazahstan, nu a parut surprins de aparitia numelui sau pe lista publicata de "Evenimentul zilei": "Implinesc patru ani de mandat anul acesta si e normal sa ma supun procedurilor firesti pentru ca mandatul este, de regula, de patru ani. Ma asteptam, stiam ca imi vine sorocul; nimic nu m-a luat prin surprindere. Noi, diplomatii, ne aflam tot timpul intr-o rotatie la posturi".

Traian Chebeleu: "Mi-a sosit termenul"

Ambasadorul Romaniei in Republica Austria, Traian Chebeleu, sustine ca era naturala rechemarea sa: "Ma aflu deja la finalul mandatului si este normal sa fiu rechemat. Mi-a sosit termenul si e firesc sa ma inapoiez. Aceasta este viata diplomatului: dupa un mandat de patru ani trebuie sa-si faca bagajele".
Fostul purtator de cuvint al lui Ion Iliescu apreciaza: "Nu sint un ambasador politic pentru ca profesia mea este aceea de diplomat". Chebeleu asteapta sa vada "ce va hotari ministrul de externe, daca imi voi continua cariera in minister sau nu".

Silviu Ionescu: "Sint la final de mandat"

Ne-a sunat la redactie consulul general al Romaniei la Salonic, Silviu Ionescu, care ne-a rugat sa precizam ca se afla "la sfirsit de mandat". Consulul general se va intoarce singur in Romania, deci nu este rechemat.

Neagu Udroiu: "Ma indrept spre pensie"

Fostul director general al ROMPRES, acum ambasador in Finlanda, Neagu Udroiu, ne-a precizat: "Nu am indicii referitoare la schimbare. Nu cunosc criteriile dupa care se fac rechemarile. Stiu ca la aceasta ora este in curs o evaluare si, in functie de rezultat, se va lua o decizie. Politica numirii de ambasadori o decide seful statului; este cel care-i desemneaza pe cei care urmeaza sa-l reprezinte". In privinta viitorului, Udroiu nu-si face griji: "Ma indrept spre pensie. Eu sint deja pensionat legal. Oricum imi inchei mandatul, iar decizia de a-l prelungi nu o pot lua eu. Cert este ca voi fi la Bucuresti in acest an".

Aurel Calin: "O actiune normala si fireasca"

Aflat inca la post la Beirut, ambasadorul Aurel Calin nu priveste cu minie prezumtiva sa revenire in centrala MAE. Dupa cum ne spune titularul misiunii diplomatice romanesti din Liban, "fiecare ambasador isi incheie misiunea dupa patru ani". Asadar, in opinia sa, revenirea la Bucuresti "este o actiune normala si fireasca, iar pentru mine nu este o surpriza". Ambasadorul Calin, "dupa 38 de ani de diplomatie", stie ca "numirea si rechemarea fac parte din practica diplomatica". La reintoarcerea in tara, pe Calin il asteapta pensionarea.

Tudorel Postolache: "Ramin pina la finalul presedintiei luxemburgheze"

Si academicianul Tudorel Postolache, ambasadorul roman in Luxemburg, pare impacat cu gindul revenirii in tara, unde, la fel ca pe altii, il asteapta pensionarea. El este increzator in faptul ca, desi a depasit de mult limita celor patru ani, "voi ramine la post pina la incheierea presedintiei luxemburgheze a UE".

Si prin alte parti e ceva putred

Mai multe e-mail-uri primite la redactie ne-au semnalat disfunctii in activitatea unor ambasade si consulate. Emilian Popescu a aratat faptul ca Vasile Macovei, ambasadorul Romaniei in Uruguay, ar fi in virsta de 68 de ani si ca ar fi plecat la post inca din 1998. Popescu se mai plinge si de prezenta in Italia, ca "ambasador politic", a lui Cristian Colteanu, dar si de cea in Columbia a lui Vasile Urzica, care ar fi implinit 65 de ani.

Din Canada ne-a scris Peter I. Bot, care critica activitatea consulului general de la Toronto, Nicanor Teculescu, si-l numeste "tovaras", sustinind ca este suspecta asemanarea de nume a acestuia cu acela al unei angajate a consulatului, Cristina Teculescu. Bot apreciaza ca, in interviurile date in Canada, consulul abordeaza o "limba de lemn". Alte e-mail-uri exprima surprinderea fata de eventuala pastrare in Indonezia a ambasadorului Gheorghe Savuica.

Mircea Geoana, pe post de avocat

In cadrul unei emisiuni de la TVR, marti, fostul ministru de externe Mircea Geoana a exclamat: "La Washington, Sorin Ducaru... Sint surprins sa vad ca cineva vrea sa-l recheme inainte de termen pe Sorin Ducaru. (...) Adrian Vierita, la Berlin, este un baiat de 30 si ceva de ani, este un ambasador exceptional. De ce-l recheama inainte de termen?! Zau daca stiu". Ii reamintim lui Mircea Geoana ca Sorin Ducaru a fost numit la post in data de 27 aprilie 2001, iar Adrian Vierita in data de 19 octombrie 2001. Deci anul acesta le expira mandatele. In ceea ce priveste soarta lui Alexandru Cornea, din Ucraina, Geoana are probabil un lapsus.

Cornea a fost rechemat, chiar in guvernarea PSD, prin semnaturile sefilor sai de la acea vreme, ex-presedintele Ion Iliescu si ex-premierul Adrian Nastase. Fragmentul urmator este edificator: "... deci pe Cornea, eu unul nu am putut sa il rechem pentru ca am simtit ca ii datoram ceva unui om care si-a riscat viata ca sa reprezinte Romania intr-un conflict foarte complicat".

Criterii de selectie

Ministrul de externe, Mihai Ungureanu, audiat ieri de comisiile parlamentare de politica externa, a refuzat cu obstinenta ca, in prezenta predecesorului sau - Mircea Geoana -, sa dea vreun nume de ambasador care va fi chemat la vatra. El a enumerat insa criteriile de epurare a diplomatiei sub mandatul sau: "Intre prioritatile mele, se numara politica de personal. Mediul diplomatic trebuie sa fie populat din ce in ce mai mult de oameni tineri, apti din punct de vedere profesional". "Cred ca incheierea mandatului inseamna incheierea mandatului, nu un pretext pentru reinnoire, iar incheierea anilor de activitate e un bun motiv pentru pensionare", a precizat seful diplomatiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.