de vorba cu liderul PIN

- Discursurile pro si contra suspendarii presedintelui Romaniei domina, in prezent, viata politica. Credeti ca presedintele Traian Basescu va trece testul unei consultari populare, daca se va ajunge pana aici?

- Acest exercitiu al suspendarii, care a intrat in functiune la initiativa PSD - cel mai important partid din opozitie, este extrem de util pentru societatea romaneasca si acesta este si punctul de vedere al Partidului Initiativa Nationala. De vreo doi ani de zile am atras atentia constant si regulat despre excesele pe care Traian Basescu le face, despre modalitatea in care desconsidera nu numai Constitutia, ci si cutumele bine stabilite la nivel politic si social in Romania.

Pentru Traian Basescu este un moment de bilant pe care, daca il va trata cu multa luciditate si sinceritate interioara, o sa-si dea seama ca a avut un parcurs total in afara proiectului politic pe care el
l-a prezentat populatiei Romaniei in 2004. Spun asta in cunostinta de cauza si in calitatea mea de om care l-a sprijinit sa ajunga la putere.

Sprijinindu-l sa ajunga la putere aveam un obiectiv clar: impiedicarea ajungerii pe scaunul de presedinte al Romaniei a lui Adrian Nastase, care ar fi instituit in mod clar o dictatura a camarilei sale personale, dar niciodata nu visam ca ajungerea lui Traian Basescu pe scaunul de presedinte al Romaniei poate sa dea o culoare de dictatura personala actului prezidential de la Cotroceni. Daca va trece sau daca nu va trece acest test este, o mare intrebare.

- Practic, presedintele va merge la referendumul de destituire in aceleasi conditii in care a intrat in turul doi: jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot. Atunci, a castigat. De ce ar fi o problema acum pentru el aceasta jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la urne?

- Pentru ca intre timp Traian Basescu a fost un presedinte slab.

- Si credeti ca romanii si-au schimbat optiunea?

- Cred ca romanii, fiind foarte atenti la ceea ce se va discuta despre Traian Basescu, il vor reconsidera. In 2004, Traian Basescu era presedintele-erou. Era omul mic care rastoarna caruta PSD-ului, valul portocaliu de democratie, luptatorul impotriva structurilor comuniste, totalitare. Astazi, el este un om care face parte, asa cum spuneam eu in ianuarie 2005, din a doua fratie a securitatii, un om inconjurat de oameni din fostul sistem.

Si mai vreau sa spun un lucru: Traian Basescu a castigat Presedintia Romaniei intrand in cursa cu doua luni inainte de verdictul final, cotat ca fiind fara sanse in acel moment. Acum la inceputul cursei pentru suspendare, daca pot sa ma exprim asa, este cotat cu sanse mari sa nu fie suspendat, la fel cum era cotat si Adrian Nastase sa ajunga presedinte. Oricand poate sa fie un efect in oglinda.

- Cum comentati relatia dintre presedinte si premier? Exista un razboi intre cei doi, exista grupuri de interese de ambele parti, grupuri de interese in jurul Cotroceniului si un alt grup de interese la Palatul Victoria? Si-au aruncat acuze reciproce, mai ales in povestea cu biletelul. Practic, ce este de impartit? Sau totul e doar un joc politic?

- Calin Popescu Tariceanu a facut o mare greseala ca nu i-a raspuns mai energic lui Traian Basescu inca din 2005. Daca i-ar fi raspuns la fel de energic cum o face in ultima perioada si excesele presedintelui ar fi fost mai mici. Daca cineva crede ca lupta presedintelui e pentru democratie sau pentru deconspirarea unor grupuri de presiune - nu de interese cum gresit se exprima Traian Basescu - se inseala.

Traian Basescu are favoritii lui. Traian Basescu are grupul de la Golden Blitz care castiga licitatie dupa licitatie si care, sub primaria condusa de el intre 2001 si 2004, si-a dezvoltat afacerile in mod accelerat; presedintele are grupul semnificat de catre Elena Udrea; presedintele are oameni de la PD care au fost dovediti intre timp ca avand puternice interese economice la ministerele pe care PD-ul nu le coordoneaza. Deci, presedintele are foarte multe interese.

Asa ca toata actiunile lui - ba de alegeri anticipate, ba de distrugere a PNL-ului, ba de distrugere a acestui guvern, bataia zilnica pe care i-a administrat-o timp de doi ani de zile lui Calin Popescu-Tariceanu - nu avea in spate decat un singur interes: instaurarea autoritatii sale si peste guvern, nimic altceva. Daca se poate vorbi despre o posibila pace in acest moment ea nu poate sa fie decat una institutionala, in care daca presedintele isi vede de treaba lui, conform prerogativelor constitutionale, amendand public unele posibile excese, la randul lui primul-ministru facandu-si treaba, de asemenea, in limitele legii, Romania poate sa mearga foarte bine inainte (...)

- De povestea cu muncitorii retinuti in Irak si adusi acasa, dupa ce situatia lor a fost dezvaluita in presa ce parere aveti? A fost si acesta un joc politic?

- A fost o mare greseala a presedintelui Basescu si a ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu. Ministrul de externe a acceptat o complicitate cu presedintele pe un subiect de maxima importanta nationala, pentru ca nu este putin lucru ca principalul tau aliat politic sa-ti aresteze doi muncitori in-
tr-o zona de conflict pe motiv de spionaj.

Este un mega-scandal national si international pe care n-ai voie sa-l prezinti si sunt convins ca presedintele i-a sugerat in acel moment lui Mihai-Razvan Ungureanu sa musamalizeze povestea (...). Urmatoarea victima a lui Traian Basescu de data asta va fi una extrem de consistenta si ea se numeste Partidul Democrat.

Am spus, in urma cu un an de zile, ca PD, din nefericire, si o spun cu regret, pentru ca am acolo oameni la care inca tin, fosti colegi, va deveni PNTCD-ul guvernarii 2005-2008, in sensul ca va avea o mare problema. Traian Basescu vrea sa subordoneze PD-ul intereselor lui personale de a se perpetua la putere cu orice pret, nelasandu-l sa se concentreze asupra actului guvernarii, obligandu-l sa mearga ca un fel de anexa care sustine presedintele in orice conditii, intr-o lupta cu partenerul politic al PD-ului, si aici ma refer la PNL. Mi se pare ca exista o scindare, chiar daca in straturi de nivel doi sau trei, intre democratii participanti la guvernare si care doresc sa-si pastreze acest statut si oameni din PD participanti la demolare, cei care sunt, practic, echipa pro-Basescu din PD.

- Candidati la presedintie in 2009?

- N-am ascuns-o niciodata. E un lucru pe care-l iau in calcul foarte serios. Este un element pe care-l construiesc cu migala si la momentul potrivit o sa reusesc sa prezint public si forma sustinerii institutionale pe care pot sa o am in calitate de candidat.

- Ne mai asteapta alte biletele?

- Din pacate, da. Cred ca va fi o perioada urmatoare in care fel de fel de lucruri din culisele politicului vor fi scoase la lumina din dorinta unora de a-i santaja pe altii la modul direct, sau pentru a capata avantaje mediatice. S-ar putea sa nu fie un lucru rau acest fapt si, din punctul meu de vedere, toate aceste lucruri scoase la iveala pot fi de natura sa discrediteze acei politicieni care nu merita sa stea pe prima scena, intr-o Romanie europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.