Agentiile de presa si faxurile cotidienelor centrale au fost , practic, “invadate” marti de un urias comunicat de presa, prin care mai multi intelectuali de dreapta, in frunte cu Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici sareau, fara sa le-o ceara nimeni, in sprijinul sefului statului.

In conditiile in care insasi faptul ca distinsii domni se erijau in numele zecilor de mii de intelectuali simpli care nu au avut privilegiul de a fi semnat pe o lista, alaturi de atatia privilegiati.Aceasta noua mostra de oportunism a "grupului de intelectuali de frunte" nu face decat sa aiba un efect de bumerang , facandu-i mai mult rau decat bine unui presedinte, a carui uriasa popularitate reprezinta un argument incontestabil care anunta previzibilul esesc al demersului PSD. Ieri, asa -numitul Apel a fost, practic, desfiintat de reprezentantii clasei politice.

Dancu: "O eroare de generalizare"

Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, nu s-a aratat surprins de apelul celor 50 de intelectuali catre clasa politica, despre care a spus insa ca vadeste optiunile politice ale initiatorilor. "Aceasta lista de intelectuali, care incepe cu Sorin Alexandrescu si se incheie cu Alexandru Zub, este una arhicunoscuta pentru noi. Este lista unor intelectuali de dreapta militanti, care periodic isi manifesta deschis atitudinile civice sau politice. Este dreptul dumnealor sa isi sustina ideile si eu ii respect pentru asta, chiar daca sunt intelectual de stanga. Sustinerea publica a ideilor este cea mai buna metoda de a face politica", a declarat pentru A.M.Press, Vasile Dancu.

El a adaugat ca apelul intelectualilor de dreapta este si o lectie pentru intelectualii de stanga, care ar putea fi impulsionati sa se coaguleze pentru a se manifesta in spatiul public. "Eu cred ca este nevoie de un dialog intre stanga si dreapta, nu intre partide si sintagme. Si mai cred ca intelectualii de dreapta ar trebui sa invete sa ii respecte pe cei de stanga", a explicat vicepresedintele social-democrat. Revenind la textul apelului celor 50 de intelectuali, Dancu a afirmat ca semnatarii sunt "victime ale unor iluzii". "In fond apelul este o scrisoare de sustinere pentru Traian Basescu, care face o eroare de generalizare. Explica tot ce s-a intamplat in Romania ultimilor 17 ani intr-o polarizare "noi si ei", ceea ce este de fapt o explicatie bazata pe o iluzie", a mai spus Vasile Dancu.

Constantinescu se considera jignit

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a declarat ca este jignit de apelul intelectualilor solidari cu Traian Basescu, intrucat acestia il considera pe actualul sef de stat drept primul care a declarat razboi coruptiei si primul care s-a preocupat de problemele majore ale tarii
Potrivit lui Constantinescu, Apelul contine "pasaje jignitoare" la adresa sa.

El s-a referit la fragmentul in care se spune ca actualul sef de stat este "da semne ca e dispus sa aduca tara pe drumul pe care ar fi trebuit sa se aseze in urma cu 17 ani" dar si la acela in care se arata ca Basescu este primul care "a declarat razboi coruptiei, indiferent de unde venea ea, si asta nu numai in vorbe, cum se facuse pana atunci". De asemenea, Emil Constantinescu, a fost jignit si de afirmatia din Apel, potrivit careia cererea de desecretizare a arhivelor comuniste i-a apartinut lui Traian Basescu.

Fostul sef de stat a tinut, in acest context, sa precizeze ca un astfel de demers a facut si el in perioada in care exercita functia suprema in stat. Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu este nemultumit de faptul ca societatea civila nu initiaza o dezbatere pe tema rolului unui presedinte intr-o tara europeana. "Este momentul ca opiniei publice din Romania sa i se prezinte cum arata un presedinte european si cum arata unul dintr-un regim autoritar", a subliniat Constantinescu.

Codrin Stefanescu: "Un circ total"

Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al Partidului Conservator, nu pune mare pret pe demersul inaintat de cei 50 de intelectuali prin care se solidarizeaza cu presedintele Traian Basescu. "Acest demers conteaza si nu conteaza. Oricum jocurile sunt deja facute. Urmeaza confruntarea din Parlament si abia dupa aceea vom astepta reactii. Asteptam si din partea altor 50 de intelectuali sa semneze o scrisoare contra primilor 50. E un circ total", a declarat ieri pentru A.M.Press Codrin Stefanescu.

Conservatorul a mai precizat ca ultimele evenimente de pe scena politica afecteaza imaginea Romaniei in Uniunea Europeana, mai ales in contextul integrarii. "Circul de la Bucuresti este vazut foarte prost in strainatate si din pacate este posibil sa fie afectata si economia", a conchis Stefanescu. Mentionam ca un grup de 50 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Victor Rebengiuc, Mircea Cartarescu si Dan C. Mihailescu sustin intr-o scrisoare-apel ca actuala criza politica a fost generata de teama fata de trei initiative majore ale sefului statului, printre care lupta impotriva coruptiei. Acestia sustin ca Traian Basescu a devenit tinta atacurilor celor care simt ca le sunt puse in pericol afacerile sau care doresc in continuare sa existe un stat oligarhic postcomunist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.