Fostii lideri ai PCR, precum si simplii membri ai acestui partid nu vor mai fi asimilati colaboratorilor Securitatii. Aceasta a fost decizia senatorilor juristi, care au eliminat, la mijlocul saptamanii trecute, un amendament initial aprobat, amendament care ii punea sub incidenta legii pe liderii fostului Partid Comunist.

Daca masura poate fi considerata drept una justa in multe cazuri de membri de partid bagati in PCR cu arcanul, dupa un plan bine stabilit, cu totul altfel sta situatia in cazul "bosilor" comunisti. Astfel, daca gandirea senatorilor juristi va fi si legiferata, in sensul ca liderii PCR nu pot fi asimilati colaboratorilor Securitatii, nu ramane decat sa ne intrebam cine a facut din fosta Securitate un adevarat aparat de opresiune? Ca doar n-o fi fost de vina doar vecinul din colt sau Securitatea, prin propria vointa! Cu alte cuvinte, scapa sefii si intra doar subalternii. Unor politicieni postrevolutionari se pare ca fuga asta de raspundere le place al naibii de mult! Atat de mult, incat o impart si cu prietenii…

In favoarea textului de eliminare, propus de senatorul social-democrat Serban Nicolae, au votat PSD, PC, PRM si Norica Nicolai, senatorul liberal. "Sunt unii care au fost jigodii cu majuscula, fara sa fi fost membri PCR", si-a sustinut Nicolai ideea. (Teoria asta, stimata doamna, e perfect valabila si in ziua de azi. Jigodii cu majuscula sunt, daca nu in fostul PCR, in actualele partide parlamentare. Si colaboratori ai fostei Securitati, pe deasupra. Cu ei ce facem? Ii promovam in noua politica si gata?). Presedintele Comisiei, Peter Eckstein, a solicitat ca amendamentul sa nu fie eliminat. "Sunt asimilati colaboratorilor fostei Securitati fostii lideri ai PCR, care, prin deciziile date, au afectat drepturile si libertatile fundamentale ale omului", a fost forma pe care udemeristul a propus-o pentru inlocuirea textului initial.

El a propus, el a votat, el a auzit…

Chiar si presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu , prezent la dezbaterea din comisie, a sustinut ca adoptarea acestui amendament "nu este benefica pentru activitatea CNSAS, pentru procesul de deconspirare a Securitatii". Se para ca tocmai asta era si scopul unora dintre senatorii juristi, domnule Secasiu. Sa scape cine poate! Votul dat de Norica Nicolai poate fi legat de faptul ca ea a fost procuror inainte de 1989, iar prin aceasta portita pot scapa de oprobriul public nu doar activistii de partid, ci si reprezentantii institutiilor care au pus in practica actiuni ce au lezat drepturile si libertatile omului. Cu alte cuvinte, cum iti asterni, asa dormi. In cazul vicepresedintelui PNL, linistit! Senatorii au votat cu 6 voturi pentru si doar 3 impotriva in favoarea eliminarii prevederii referitoare la asimilarea factorilor de decizie din PCR cu colaboratorii Securitatii. Cand, de fapt, tocmai sefii de partid au fost cei care dadeau ordine sefilor fostei Securitati.

Amendamentul privind relatia dintre membrii PCR si Securitate a fost introdus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, si suna astfel: "Sunt asimilati colaboratorilor fostii membri ai Partidului Comunist care au luat decizii, la nivel central si local, cu privire la activitati ale organelor de Securitate ori ale altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist care au dus la incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale".
Amendamentul a provocat insa discutii contradictorii in Comisia juridica a Senatului. Argumentul lui Frunda - acceptat de liberali, democrati, de reprezentantii Guvernului si de cei ai CNSAS - a fost acela ca "ar fi imoral si ipocrit sa-i condamni pe securisti, dar nu si pe sefii de partid care dadeau ordin sefilor Securitatii". Frunda a adaugat ca, practic, amendamentul nu-i vizeaza decat pe acei membri PCR care au dat ordine scrise Securitatii referitor la anumite actiuni represive.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.