In ultimele zile s-a tot vorbit de o posibila apropiere a PNL si PSD. Indiscutabil, mesajele anti-Basescu, si chiar o anumita evolutie in plan actional, unde alaturi de alte formatiuni PNL si PSD au votat impreuna pentru schimbarea legii referendumului, au acreditat din ce in ce nu numai ca posibila, dar chiar ca probabila existenta unei asemenea strategii.

Pentru PSD, simpla zvonistica nu creaza nicio problema in fata electoratului si nici a activului de partid. Acesta vrea lupta politica - si acum o are cu Traian Basescu - si vrea sa simta gustul puterii, chiar daca fie si numai sub forma sprijinirii unui guvern minoritar PNL. Inamicul PSD este Traian Basescu. Atat. Oricine altcineva ar putea fi tolerat ca partener. Este un joc, sau o strategie din care PSD nu are ce pierde.

Nu aceeasi este insa situatia si in cazul PNL. Liberalii au ajuns la putere printr-un discurs anti-PSD. Sistemul PSD, de la coruptie la modul de organizare a finantelor a fost blamat si inglobat in "sistemul ticalosit". Un sistem a carui umbra inca bantuie PSD. Un sistem cu care PNL nu isi poate permite sa faca un pact.

Pentru electoratul Aliantei, oricate greseli ar face Traian Basescu, el va fi raul mai mic in comparatie cu sistemul ticalosit asociat PSD. PNL nu se poate apropia de PSD pentru ca isi va afecta insusi nucleul dur al votantilor. Nu numai cei morali, ci si cei principali, pentru ca liberalismul este cu adevarat o doctrina si un brand, ale carui principii si valori nu se intersecteaza cu cele promovate de PSD. Ar fi un pact impotriva firii, in care, cu riscul de a ma repeta, PSD nu va pierde nimic, dar PNL risca totul. Ar fi greseala care ar putea trimite PNL spre destinul PNtCD.
Traian Basesecu a provocat PNL tocmai pentru a-l impinge in directia PSD. Aceasta este singura sansa ca electoratul Aliantei sa se stranga in spatele PD-PLD. Crezand ca va face un pact pentru a-l sanctiona pe Traian Basescu, PNL va face in fapt un pact care va lansa jocurile lui Traian Basescu. Presedintele a facut in acest an aparent o suita de greseli dupa ce doi ani actiunea sa fusese aproape perfecta. Cuvantul cheie ramane "aparent".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.