Criza politica declansata de prezentarea de catre presedintele Basescu a “biletelului roz” a reprezentat pentru institutele de sondare a opiniei publice goana dupa... comenzi politice.

De trei saptamani, pe piata apar sondaje de opinie, care mai de care mai favorabile celui care il comanda. Altfel, nu ne explicam cum presedintele Basescu, indicutabil cel mai credibil politician roman, reuseste sa piarda peste 10 procente de la un sondaj la altul. Unii cresc ca Fat-Frumos din Lacrima, altii pierd procente peste noapte. Sa o luam cu inceputul... Spre exemplu, sondajul IMAS dat publicitatii recent. Traian Basescu era lider incontestabil al sondajelor la capitolul incredere politica (58 la suta). Imediat insa, sondajul BCS il crediteaza pe acesta cu doar 53 la suta. Gandindu-ne la inevitabila "marja de eroare", trecem peste acest "amanunt", insa acum doua zile, intr-un ziar central, apar alte doua sondaje " secrete". Unul facut de INSOMAR, celalalt de CSOP, ambele date un cotidian central drept "secrete" si comandate de PD. Seful statului cade brusc, afectat se spune de declansarea procedurilor de suspendare, la 44-45 la suta la capitolul credibilitate. Este greu de explicat cum poti pierde... 15 procente in numai cateva saptamani. De altfel, acest pas devine aproape imposibil de explicat daca luam in calcul popularitatea reala a presedintelui si aici ne raportam la modul cum a fost primit de ieseni si focsaneni pe 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane.

Daca trecem la partidele politice, observam inadvertente strigatoare la cer. Alianta D.A., asa cum a fost ea, afectata de scandaluri si tensiuni interminabile, era cotata in permanenta in jurul valorii de 44-45 la suta din voturile electoratului. Sondajul BCS o crediteaza cu 45,7 la suta. Nimic anormal... Insa un nou sondaj IMAS scade... aceasta Alianta la 39 la suta, scor electoral pe care il da si CSOP. Dorind sa impace si capra si varza, INSOMAR prezinta propria cercetare sociologica : 42 la suta. Evolutia PSD in sondaje este mult mai fluctuanta. INSOMAR ii crediteaza pe social-democrati cu 26 la suta, in timp ce aproape in acelasi interval de timp, CSOP da o lectie PSD: 20, 6 la suta. Insitutul CURS, condus de Sebastian Lazaroiu ofera PSD (16 la suta), BCS (19 la suta), iar IMAS coboara principalul partid de opozitie la doar... 14 la suta. La capitolul incredere politica apar, in functie de sondaj, si alte surprize. BCS il prezinta pe actualul guvernator al BNR, Mugur Isarescu, in "coasta" presedintelui Basescu, o analiza, de altfel, pertinenta in conditiile in care Isarescu este unul dintre cei mai credibili romani, pentru ca celelalte institute sa alterneze prezenta pe podium intre Theodor Stolojan, Gigi Becali si Emil Boc. PNG, formatiunea condusa de Gigi Becali, alterneaza intre 12 la suta (BCS), la doar 8 la suta (INSOMAR), situatie care este similara si in cazul PRM.

Nici formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor nu este ferita de ascensiuni si coborasuri bruste, in conditiile in care este cotata intre 7, 4 la suta si 12 la suta. Exemplele pot continua, la fel si explicatiile sociologice, care in mod cert nu vor inceta sa apara pe adresa redactiei. Sociologii si institutele de sondare a opiniei publice pe care, de altfel, le conduc, sunt obligate sa accepte ofertele partidelor care comanda direct sau indirect sondaje de opinie. Este greu de crezut ca, spre exemplu, in cazul in care un partid comanda un sondaj, va accepta sa mai iti faca si alte... comenzi, daca il creditezi cu un scor cu mult sub asteptarile sale. De altfel, disputele argumentate sau mai putin argumentate intre sociologi sunt la ordinea zilei (vezi recentul schimb de replici intre directorul CURS, Sebastian Lazaroiu si vicepresedintele PSD pe probleme de comunicare si strategii politice, Vasile Dancu, si el sociolog de meserie). In mod cert, pe piata vor aparea si alte sondaje, unele contestate, altele mai putin... Important este insa ca cine influenteaza, cu voie sau fara voie, in mod direct voturile alegatorilor, va trebui sa raspunda....


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.