Daca primele doua saptamani de campanie au fost caracterizate de liniste si apatie la limita suspiciunii, iata ca pe ultima suta de metri razboiul electoral a capatat trasaturi ale luptei de gherila. Panouri smulse din radacini, biletele cu mesaje tendentioase, atacuri la persoane, nimic nu a fost omis din arsenalul politicienilor romani, semn ca miza este extrem de importanta pentru toti si nu mai conteaza cum ajungi la tinta.

Constanta, bastion pesedist condus de familia Mazare, s-a transformat intr-un adevarat camp de lupta in aceasta campanie electorala. Cele cinci panouri electorale de dimensiuni uriase de pe DN 39 Constanta - Mangalia, cu candidatul Aliantei PNL-PD la presedintie, Traian Basescu, au fost daramate, vineri seara, de salariati ai Regionalei de Drumuri Nationale Constanta.

Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD Constanta, Septimiu Bourceanu, a declarat ca panourile cu fata dubla au fost daramate cu macaraua si apoi taiate cu aparatul de sudura autogen.

Bourceanu sustine ca si alte panouri cu Traian Basescu de pe celelalte drumuri nationale din judetul Constanta au avut aceeasi soarta.

Reprezentantii Aliantei PNL-PD au reclamat Politiei din Eforie distrugerea acestor panouri electorale, comisarul-sef Valentin Agapov precizand ca vor fi facute cercetari in acest caz.

El a afirmat ca reprezentantii Regionalei de Drumuri Nationale ar fi invocat ilegalitatea autorizatiei de functionare a firmei care a amplasat panourile.

Directorul firmei respective, Mihai Angelescu, a declarat insa ca a obtinut autorizatia de amplasare a panourilor in urma cu doar o luna pentru toate drumurile nationale din judet, valabila pe o perioada de un an.

La randul sau, Alexandru Cretu, sef de sectie in cadrul Regionalei Drumuri Nationale Constanta, a declarat ca subordonatii institutiei au indeplinit, de fapt, o sarcina de serviciu.

"Directorul ne-a zis sa ne ocupam in mod special de aceste panouri, acum, ca este o perioada mai fierbinte", a declarat seful de sectie. El a subliniat ca si in zilele urmatoare vor continua controalele pe traseu si daca in urma inventarierii panourilor se vor constata nereguli, va dispune daramarea acestora.

Articole scoase de la naftalina

Oficiosul familiei Mazare publica, de asemenea, in cursul saptamanii trecute, un mesaj electoral al PSD, in care era scos de la naftalina un articol din 1999 privind disensiunile dintre liberali si democrati la nivelul aliantei de guvernare. "Acum patru ani s-au certat si au dus tara de rapa... Aceiasi oameni vor din nou puterea. Le-o dai", este mesajul "asezonat" la atacul PSD.

Aceste atacuri le continua pe cele lansate in presa centrala, privind intentia introducerii cotei unice de impozitare de catre Alianta PNL-PD, actiune descrisa ca fiind total contrara intereselor cetatenilor care au salarii mici. Tehnicile de manipulare ale Uniunii PSD+PUR sunt sustinute si de imprastierea a mii de fluturasi in care atacurile la persoane sunt la ordinea zilei. Din pacate, Biroul Electoral Central pare preocupat cu alte lucruri, neavand timp sa vegheze la respectarea legii.

Vigilenta selectiva

BEJ Covasna a admis plangerea formulata de PSD Covasna si a cerut filialei judetene a Aliantei D.A. PNL-PD sa inlature de indata afisele electorale care "prin numarul si specificul lor" incalca prevederile legale.

PSD Covasna a depus pe 16 noiembrie o contestatie la BEJ Covasna in care sustinea ca in locurile speciale de afisaj electoral din municipiul Sfantu Gheorghe, Alianta "Dreptate si Adevar PNL-PD" a aplicat mai multe afise electorale pe acelasi panou, in contradictie cu prevederile legii electorale.

Verificand probele atasate plangerii, BEJ Covasna a constatat ca prima poza prezinta sapte afise electorale ale Aliantei, din care trei pentru Camera Deputatilor, unul pentru Senat, doua pentru presedintie si Camera Deputatilor si un afis general al Aliantei D.A. A doua poza privind panoul situat vizavi de teatru prezinta aceleasi sapte afise electorale.

BEJ Covasna sustine ca pe un panou electoral, fiecare partid, alianta, ori organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale poate aplica un numar de trei afise electorale, unul pentru Camera Deputatilor, unul pentru Senat, iar unul pentru presedintie, unde este cazul.

Banner anti-D.A., supravegheat video

O camera video va transmite nonstop, pana la sfarsitul campaniei electorale, pe pagina de web a PSD Suceava, imagini din centrul municipiului cu un banner al PSD+PUR care a fost inlocuit in ultimele zile de doua ori, dupa ce a fost luat o data de un consilier judetean PNL, iar a doua oara de primar.

Presedintele PSD Suceava, Gavril Marza, i-a acuzat, ieri, de furt, atat pe consilierul judetean liberal Marius Vatavu, cat si pe primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru ca au luat banner-ul Uniunii PSD+PUR care este inscriptionat cu textul: "Este Alianta PNL-PD noua CDR? D.A.!/O votam? N.U.!".

Marza a spus ca acest banner este "perfect legal", subliniind ca sesizarea depusa de Alianta D.A. la Biroul Electoral Judetean Suceava prin care s-a solicitat indepartarea acestui banner a fost respinsa.

Marza a mai afirmat ca banner-ul respectiv va fi inlocuit in cursul zilei, iar o camera de luat vederi va fi instalata in zona si va transmite, pana la sfarsitul campaniei electorale, imagini cu acest banner, care vor putea fi vizualizate pe site-ul PSD Suceava.

Pe de alta parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, a respins acuzatia ca ar fi furat banner-ul, aratand ca a dispus indepartarea acestuia in baza Legii administratiei publice locale prin care este obligat sa asigure linistea publica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.