PSD si PRM au cazut de acord asupra textului sesizarii pe care o vor trimite Curtii Constitutionale relativ la suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Senatorul Antonie Iorgovan, cel care a coordonat redactarea documentului, a apreciat ca prima incalcare a Constitutiei de catre actualul sef al statului a survenit imediat de la preluarea mandatului. Lui Basescu i se reproseaza faptul ca a nesocotit articolul 103 din legea fundamentala care-l obliga sa se consulte cu partidele politice la desemnarea primului-ministru. Iorgovan sustine ca Basescu doar i-a informat pe liderii partidelor parlamentare asupra unei decizii luate anterior.

Al doilea cap de acuzare se refera la articolul 80 referitor la rolul de mediator al sefului statului. PSD considera ca Basescu ar fi amenintat membri ai Executivului, altor lideri politici, dar si unor responsabili din sistemul judiciar. In consecinta, presedintele nu ar fi exercitat functia de mediator in mod corect nici intre institutiile statului, nici intre stat si societate. Tot la acest capitol, au fost incadrate si pledoariile repetate ale lui Basescu pentru necesitatea organizarii alegerilor anticipate. Ca neconstitutionala a fost considerata si fortarea demisiilor sefilor SRI si SIE prin incalcarea articolului 94 in care se spune ca presedintele numeste persoane in functii publice in conditiile legii. Iorgovan considera ca demiterea, cat si numirea in functie a sefilor serviciilor secrete ar trebui sa o faca Parlamentul. Senatorul PSD a precizat ca acestea sunt doar o parte din acuzele pe care se intemeiaza demersul suspendarii, mai ales ca a fost nevoit sa reduca textul sesizarii, care initial avea 50 de pagini, la o versiune mai concentrata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.