Olteanu a cerut amanarea alegerilor pentru PE.Alegerile pentru Parlamentul European au fost atrase in criza politica provocata de scandalul proiectului de suspendare a lui Traian Basescu.

Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca partidul sau va merge singur la alegerile europarlamentare din 13 mai, liberalii riposteaza prin intermediul lui Bogdan Olteanu. Acesta a cerut amanarea scrutinului pe motivul suspendarii presedintelui si a preconizatei motiuni de cenzura impotriva presedintelui intrucat aceste proceduri ar acoperi tocmai perioada campaniei electorale. Presedintele Camerei Deputatilor a facut public acest punct de vedere ca reprezentand pozitia sa proprie, nu a partidului in ansamblul sau.

"Le este teama"

Prin aceasta declaratie, Olteanu dubleaza sahul la presedinte cu impingerea in corzi a PD, care spera ca alegerile din mai sa-i consolideze pozitia. Intamplator sau nu, pozitiile pro si contra grupeaza partidele in aceleasi tabere ca si in cazul suspendarii lui Basescu. Democratii se opun categoric sub pretext ca gestul arata doar disperarea liberalilor care se vad nevoiti acum sa se prezinte singuri in fata electoratului. Liderul UDMR, Marko Bela, respinge si el ideea. "Alegerile pentru PE ar trebui sa fie prioritatea noastra si nu alte probleme. Noi consideram ca n-ar trebui amanate alegerile pentru PE", a declarat vicepremierul adaugand ca Uniunea si-a desemnat candidatii si staff-ul pentru campanie. Un posibil alt motiv al lui Marko Bela este ca o amanare ar da timp unui candidat independent sustinut de radicalii maghiari sa-si organizeze campania electorala. In mod previzibil, alaturi de PD si de UDMR au aceeasi pozitie si liberal-democratii. "Noi avem o propunere mai buna decat cea a liberalului Bogdan Olteanu, si anume sa se renunte la prostia cu suspendarea presedintelui", a declarat Theodor Stolojan.

Conform acestuia, propunerea lui Olteanu este o reactie la decizia de luni a PD. "Categoric le este teama sa mearga singuri in alegerile parlamentare. Sunt nepregatiti. Ei au crezut ca pot sa aiba o calatorie gratuita, pe credibilitatea PD-ului", a adaugat liderul PLD. In tabara celor care ar dori amanarea sunt conservatorii, senatorul Sabin Cutas apreciind ca motivele invocate de Olteanu sunt juste. Mircea Geoana, presedintele PSD, a spus ca amanarea se impune doar daca se ajunge la referendum, in timp ce PRM ramane sa se pronunte ulterior.

Orban e nemultumit

Interesant este faptul ca, oficial, PNL nu are nici in aceasta chestiune o pozitie clara preferand ca dezbaterea sa se poarte intre celelalte partide. "Sigur, nu este opinia unui membru de partid, ci a unui reprezentant al PNL care ocupa un loc important in conducerea formatiunii, ceea ce da greutate propunerii sale", a comentat ambiguu Teodor Melescanu ideea avansata de presedintele Camerei. Melescanu crede ca premierul ar trebui sa initieze consultari cu partidele politice pe aceasta tema. In schimb, Ludovic Orban, concurentul lui Olteanu la recentul Congres, a afirmat ca acesta nu a adus niciodata in discutie subiectul la sedintele conducerii PNL.

"Pozitia exprimata de domnul Bogdan Olteanu este neconforma cu cea exprimata de conducerea liberala", a declarat Orban. Insa conducerea liberala a preferat sa ramana in ambiguitate. Intr-un comunicat al PNL nu se spune nimic despre un punct de vedere oficial al partidului, ci se precizeaza doar ca subiectul a fost discutat la sedinta Biroului Politic Central al partidului de saptamana trecuta. Precizarea este menita doar sa contracareze acuzele PD, dupa care declaratia lui Olteanu este o reactie nervoasa la anuntul facut de Boc.

Infobox

Geoana crede ca amanarea este chiar obligatorie daca se organizeaza referendum pentru demiterea lui Basescu. "Legea referendumului nu permite organizarea unui referendum cu mai putin de sase luni inaintea alegerilor nationale, de orice fel", a declarat Geoana rasturnand de fapt argumentul deoarece legea interzice in acest caz referendumul, nu blocheaza organizarea alegerilor. Liberalul Melescanu considera ca alegerile pot fi amanate fara problema deoarece Romania este obligata sa le organizeze in cursul anului 2007, fara ca UE sa-i fi fixat o data anume.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.