Directorul fundatiei Konrad Adenauer analizeaza evolutia crestin-democratiei
Candidatul PNTCD la cea mai inalta functie in stat, Gheorghe Ciuhandu, reprezinta o "veritabila sansa" pentru destinul crestin-democratiei romanesti, a declarat joi, la Sibiu, directorul Fundatiei "Konrad Adenauer", Gunter Dill. "Gheorghe Ciuhandu este una dintre cele mai integre figuri pe care le putem identifica pe scena politica romaneasca", a fost de parere el. Totodata, Dill si-a marturisit parerea de rau privitoare la faptul ca, in Romania, culoarul crestin-democrat nu este reprezentat in Parlament. El a reamintit ca, in toate tarile europene democratice, cum sunt Germania, Spania sau Italia, crestin-democratia a jucat un rol crucial in apararea si promovarea valorilor si principiilor democratice. De asemenea, Dill a subliniat ca, in perspectiva integrarii europene, Romania are nevoie mai mult ca niciodata de prezenta in Parlament a formatiunii taraniste care este recunoscuta in mod oficial de Partidul Popular European (PPE). El a fost de parere ca, daca luam in considerare ultimele sondaje de opinie, realizam ca PNTCD are sanse reale sa treaca pragul de 5% si sa intre in Parlament. Aceasta cu atat mai mult, a precizat directorul Fundatiei "Konrad Adenauer", cu cat in Romania exista un puternic bazin electoral de orientare crestin-democrata. "Important este ca exista o astfel de figura integratoare si emblematica care poarta numele Ciuhandu", a fost de parere el.

Privitor la esichierul politic romanesc, Dill a precizat ca avem de-a face cu o situatie "putin bizara". In primul rand, a subliniat el, nu este normal ca, in cursa pentru Presedintie, candidatii cu cele mai multe sanse sa fie de orientare de stanga. In al doilea rand, a fost de parere Gunter Dill, partide ca PRM si PNG se dau drept crestin-democrate fara a avea nici cea mai mica indreptatire in a o face. "Am observat ca Vadim Tudor a lasat deoparte discursul antisemit pentru a pare altceva decat este", a afirmat Dill precizand ca "incercarile lui Vadim de a fi recunoscut de PPE sunt desarte". "Cu un om ca Ciuhandu, pot crede in renasterea crestin-democratiei romanesti", a conchis Gunter Dill.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.