Manipularea prin sondaje pare sa fi atins o noua culme. PSD contesta vehement datele unui studiu IMAS, institut la care actionar majoritar e deputatul social democrat Alin Teodorescu.

Stirea ca ultimul sondaj IMAS coboara PSD la 16% a inflamat spiritele in Kiseleff. Mircea Geoana a turbat. Si a tinut sa-si declare iritarea in direct, la televizor. Era deja al doilea sondaj in care partidul sau fusese scos drept marele perdant din confruntarea Basescu-Tariceanu. Numai ca la mijloc era, de aceasta data, unul dintre sociologii de casa ai PSD, Alin Teodorescu. Actionar majoritar la IMAS, Teodorescu ne-a declarat ca garanteaza pentru veridicitatea datelor prezentate in sondaj. Rugat insa sa comenteze de ce a ajuns PSD la 16%, sociologul PSD s-a eschivat: "Nu pot sa declar nimic, sint in conflict de interese".

Sociologul Dincu nu intelege

In timp ce Alin Teodorescu este dispus sa bage mina-n foc pentru IMAS, se inmultesc liderii PSD care pun sondajul sub semnul indoielii si sustin ca acesta serveste unor "scopuri politice" ale celor de la putere. Vasile Dincu, vicepresedinte PSD si sociolog, sustine ca rezultatele sondajului IMAS "sint cel putin curioase". El spune ca este pentru prima data cind un sondaj IMAS nu prezinta si date de dinamica. "E absolut nefiresc. Intrebarile sint altfel puse. Chiar si forma grafica e schimbata", afirma Dincu.

La rindul sau, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, crede ca sondajul IMAS serveste unor interese politice. "Mi se pare o chestie pusa cu mina, menita sa justifice divortul dintre PNL si PD. Pe toate sondajele de opinie de pina acum, Alianta D.A. avea mai multe procente decit cele doua partide componente si brusc acum cele doua scot mai mult separat", spune Rus, care pune sub semnul intrebarii si veridicitatea procentelor inregistrate de PSD.

"Institutele fac mult rau!"

Analistul politic Iosif Boda se declara consternat de diferentele dintre diversele studii vehiculate in presa. "Eu nu am mai vazut pina acum niste date mai contradictorii intr-o perioada in care nu sintem nici in campanie electorala, nici intr-un altfel de scandal decit cele cu care ne-am obisnuit in ultima vreme", sustine Iosif Boda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.