Alegerile pentru PE reprezinta ocazia perfecta pentru a stabili care este noua ierarhie politica in Romania.

Vasile Puscas, Adrian Cioroianu, Jean Marinescu, C.V. Tudor, Gigi Becali sau Nagy Zsolt sint doar citeva dintre numele vehiculate de partide pentru a fi cap de lista la alegerile pentru Parlamentul European (PE).

Partidele care nu au cu cine defila in Europa cauta solutii dintre cele mai diverse. Asa s-a intimplat cu Marie-Rose Mociornita, a carei notorietate i-a atras pe taranisti. In pur stil mioritic, o filiala a PNTCD a propus desemnarea acesteia in fruntea listei pentru PE fara ca macar sa o intrebe. Mai mult, ea sustine ca nu este interesata de o asemenea oferta si ca nu are are de gind sa intre in viata politica prea curind.

Mociornita a refuzat un post de ministru

"Probabil cineva se foloseste de numele meu", ne-a declarat Marie-Rose Mociornita, care spune ca aceasta nu este prima oferta de a se inregimenta politic. Ea sustine ca, in urma cu mai bine de doi ani, a refuzat oferta PD de a ocupa fotoliul de ministru al Integrarii Europene. Si asta dupa ce in ajunul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2004 a refuzat si propunerea fostului presedinte al taranistilor Gheorghe Ciuhandu de a candida la sefia statului.

Cintareti si sportivi

Unele formatiuni politice par tentate sa trimita in primele lupte ale bataliei electorale vedete mediatice. "Mi-e teama ca vor veni vedete din spatiul public, cintareti, personaje din lumea sportului. Ei nu vor aduce un plus de expertiza Parlamentului European, dar pot aduce voturi", considera analistul politic Cristian Pirvulescu. Tentatia de a folosi candidati cu imagine e cu atit mai mare in rindurile partidelor mici, precum PNG sau PNTCD, crede sociologul Mircea Kivu, intrucit o intrare in PE ar marca intrarea lor pe prima scena politica.

Folosirea capilor de lista neprofesionisti doar pentru a atrage voturi si retragerea acestora dupa alegeri ar fi insa o mare greseala, sustine Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, pentru ca aceasta manevra ar decredibiliza partidele politice atit in PE, cit si in ochii electoratului roman.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.