Fostul sef al statului a refuzat sa se prezinte in fata parlamentului

Ion Iliescu a trait pe pielea lui povestea suspendarii din functie pe vremea cand era sef al statului. in 1994, PNtCD, care se afla in CDR, a incercat sa il suspende pe actualul presedinte de onoare al PSD din scaunul de la Cotroceni. La acea data, Ion Iliescu a refuzat sa vina in fata parlamentului pentru a da socoteala. Motivul invocat de Ion Iliescu: a fost ales de popor, si nu de parlament.

PNTCD a incercat sa il suspende pe Iliescu dupa ce acesta ceruse administratiilor locale sa nu puna in aplicare hotararile de restituire a proprietatilor luate de instante. Cererea de atunci a lui Iliescu are efecte nefaste si acum, statul roman avand nenumarate procese de restituire a proprietatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Toate formatiunile din CDR, cu exceptia UDMR, s-au alaturat acestui demers al taranistilor si, la cateva zile dupa, s-a finalizat si procesul de strangere de semnaturi, pentru suspendarea lui Iliescu semnand 167 de parlamentari.

Initial, Curtea Constitutionala a decis ca propunerea de suspendare nu este intemeiata. taranistii nu au renuntat, iar doua luni mai tarziu a fost convocata o sesiune extraordinara a parlamentului. Ion Iliescu a refuzat sa se prezinte in fata alesilor pentru a raspunde intrebarilor acestora, afirmand chiar ca nu este obligat sa "dea socoteala" parlamentului, pentru ca nu acesta l-a ales. Fostul sef al statului si actual presedinte executiv al PSD a trimis o scrisoare parlamentului in care a aruncat vina pe presa, pe motiv ca aceasta a denaturat declaratiile sale.

Istoria nu se repeta numai in privinta suspendarii presedintelui, ci si in privinta motiunii de cenzura. in paralel cu demersul de suspendare a lui Iliescu, taranistii initiasera si o motiune de cenzura impotriva Guvernului Vacaroiu. Nici suspendarea nu a avut succes, si nici motiunea nu a trecut, fiind respinsa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.