In biroul sau din palatul situat vizavi de Gara de Nord, ministrul transporturilor lucreaza printre harti si machete de vapoare si locomotive. Spune ca este mai preocupat de autostrazi decat de ciocnirile politice. Dar discutia vireaza, inevitabil, spre politica.

- Laurentiu Ciocazanu: Care mandat a fost mai bun: al lui Mitrea sau al lui Basescu?

- Radu Berceanu: Al lui Basescu. Cand dl. Dobre (predecesorul lui Berceanu, nota red.) a preluat mandatul, erau 14.000 de miliarde datorii pe drumuri facute politic, in campaniile electorale din 2004, la indicatii cu degetul. Dobre a facut un sistem cu bilete la ordin pe trei ani. Acum avem in buget o ditamai suma pentru plata acelor bilete la ordin.

- O.N.: De ce se fac lucrari proaste?

- Noi i-am invatat pe constructorii romani si straini sa lucreze asa. Ei cer, noi le dam, dupa care impartim prada.

- L.C.: si dumneavoastra nu faceti lucrul acesta?

- De sapte luni a fost o singura cerere de suplimentare a platilor. Pana acum erau 50. Altfel, constructorii sunt o casta docila. Ei stiu ca traiesc de pe urma celor care au lucrari si sunt foarte adaptabili. Dar pentru asta a trebuit sa dau un rand de directori afara de la Compania de Drumuri si Autostrazi. Cei mai buni de la companie, dupa ce s-au format, s-au dus la firmele care lucreaza cu compania si le invata cum sa ne jecmaneasca. Altii, si mai perversi, si-au facut firme de consultanta.

- O.N.: Lucreaza cinstit!

- stiti cum este cu cel care cere un miliard de la banca si, cand este intrebat cu ce garanteaza, scoate o carte de vizita. Vinovat este cel care a dat miliardul pe o bucata de hartie.

Nimeni nu este de neinlocuit, nici Basescu

- O.N.: Cum v-ati imagina Partidul Democrat fara Traian Basescu? Poate nu o sa mai poata fi acea locomotiva, mai ales ca alegerile nu mai sunt cuplate...

- Peste tot in lume exista conexiuni. Un lider foarte puternic are o foarte mare influenta asupra acelui partid. Atata vreme cat Chirac a avut un mandat puternic, formatiunile din care a provenit aveau tot timpul o legatura de tipul acesta. Acum, fiindca este la sfarsit, lucrurile se pot duce intr-o alta directie. La fel si la Blair, cata vreme a fost puternic politic, electoral, Partidul Laburist nu a putut sa se desprinda de el.

- L.C.: Deci, daca Basescu va slabi?

- Daca liderul nu mai este puternic, iar partidul este serios si are un traseu de lunga durata, isi cauta alt lider.

- O.N.: Ati avea puterea aceasta, la o adica?

- Pai, am avut puterea! Cand nu a mai fost Petre Roman, a venit Traian Basescu. Cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit. Radu Berceanu nu este de neinlocuit, nici Vasile Blaga, nici Petre Roman, nici Traian Basescu.

- L.C.: in ultima vreme se pare ca aveti o relatie mai buna cu PNL decat o avea presedintele?

- PNL, dupa parerea mea, a facut o greseala importanta: la foarte putina vreme dupa asezarea guvernului a inceput sa aiba o problema cu Traian Basescu. Un fel de incercare a copilului ajuns la o varsta adolescentina de a se desprinde de tutela parintilor.

- L.C.: Totul a plecat, probabil, de la povestea cu anticipatele. Poate ca lui Tariceanu ii este teama ca Basescu nu-l mai numeste premier.

- Asta a fost o foarte mare greseala. La momentul acela, nici el, nici cei din jur, care, dupa parerea mea, sunt cam tineri si cam necopti, nu i-au deschis putin perspectiva. Daca Tariceanu accepta anticipatele, avea cea mai mare sansa sa realizeze ceea ce tot incearca de atunci, si anume sa se puna intr-o pozitie de egalitate cu Basescu. Daca ne conducea Alianta D.A. spre victorie, nimeni nu-si putea permite sa nu-l puna prim-ministru, iar el putea sa spuna ca si-a castigat locul prin alegeri.

- O.N.: Dar el atunci a avut toate garantiile acestea, din partea PD, ca va ramane prim-ministru?

- Politica nu se face pe garantii! Basescu, atunci cand a preluat candidatura la presedintie, ce garantii a avut? Garantiile le cuceresti, nu ti le ofera cineva. in politica, garantiile, asa cum se dau, asa se iau.

- L.C.: si totusi, cum va explicati ca aveti cu PNL o relatie ceva mai buna decat o are presedintele?

- Noi nu suntem presedintele, si nici invers. Partidul este intr-o anumita pozitie, presedintele are mandatul sau de cinci ani. Nu se pot face paralelisme sau alipiri permanente.

- O.N.: Puteti avea interese diferite la un moment dat?

- Niciodata un partid nu are suta la suta interesele liderului sau.

Politica e un joc de echipa. Poate intelege si doamna Udrea !

- O.N.: Multa lume se astepta sa iesiti de la guvernare dupa scandalul biletului, dar nu ati facut-o. Cum sa ne explicam?

- Nu stiu de unde toata lumea a inceput sa vorbeasca de iesirea PD-ului de la guvernare.

- L.C.: Poate pentru ca ati mai iesit odata, in 1998, cand ministrii PD s-au retras din guvern.

- Dar nu am iesit de la guvernare. Nu ne-am mai dus la sedintele de guvern si drept consecinta a cazut Guvernul Ciorbea, care nu mai avea sustinere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.