Au primit cadouri si nu le-au declarat asa cum prevede legea. Basescu si-a declarat doar o parte dintre daruri pentru ca i-a adus aminte „Cotidianul”, iar Tariceanu nu si-a declarat nimic.

Exista o lege (nr. 251/2004) care-i obliga pe demnitari sa-si declare cadourile la fiecare final de an. Multi demnitari nu par sa se sinchiseasca prea tare de aceasta problema. De exemplu, presedintele Traian Basescu a facut publica lista cadourilor doar dupa ce ziarul nostru i-a solicitat in scris sa spuna ce "atentii" a primit in cursul anului 2006.

Pe 15 ianuarie, "Cotidianul" a trimis o solicitare in baza Legii accesului la informatii, in care solicita explicatii cu privire la lipsa de pe pagina de Internet a Administratiei Prezidentiale sau din Monitorul Oficial a unei liste cu cadourile primite de seful statului. Acesta a fost, probabil, momentul in care Traian Basescu a aflat de prevederea legala care-l obliga la publicarea unei liste cu toate cadourile primite.

Numaratoare in graba

Echipa de consilieri de la Cotroceni s-a pus pe treaba si a elaborat, pe picior, o lista a cadourilor. 25 la numar, deloc valoroase. Cele mai scumpe: un "covor cu motive orientale" (alaturi de "o cutie cu fructe orientale, circa 5 kg"), respectiv o "macheta palat oriental, confectionata din metal alb si galben". Valoarea estimata: 310 euro fiecare.

Nu se stie cine a oferit cadourile, caci Administratia Prezidentiala a omis sa precizeze si acest lucru. In total, valoarea bunurilor primite de Basescu se ridica la 3.805 euro. In comparatie, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a primit 48 de cadouri in 2006, in valoare totala de 3.810,33 euro.

Cadouri lipsa

Spre deosebire de presedintele Senatului, care si-a declarat la finalul fiecarui an cadourile primite, presedintele Basescu le-a dat publicitatii abia miercuri, 24 ianuarie, pe site-ul www.presidency.ro. Cit despre cadourile primite de presedintele Traian Basescu in cursul anului 2005, Administratia Prezidentiala nu scoate nici o vorba.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.