Afacerea s-a pus pe picioare prin metoda clasica de evitare a licitatiei: asocierea in participatiune in cadrul unei firme noi, Superschi Brasov SA. Administratia locala intra in afacere cu terenurile, cu o finantare PHARE de 11 milioane de euro, plus alte 2,6 milioane de euro din bugetele locale, pentru care primeste 20% din actiunile societatii nou infiintate. Cele trei firme din grupul Ana intrate in afacere au primit 80% din actiuni. Copos spune ca se chinuie din 1999 sa incheie afacerea. A reusit tocmai cind a renuntat la administrarea firmelor sale, din cauza ca a devenit vicepremier. Vicepremierul George Copos, prin grupul de firme Ana, tocmai a primit o afacere la cheie de la Consiliul Local si Consiliul Judetean Brasov. Administratia locala atrage fonduri europene pentru modernizarea pirtiilor de schi din Poiana Brasov, iar Grupul Ana ia 80% din profituri.

Consiliul Local Brasov (CL) si Consiliul Judetean (CJ) s-au asociat cu trei firme ale vicepremierului George Copos intr-un proiect de refacere si modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brasov.

Consilierii locali au aprobat, in unanimitate, pe 14 februarie, actul constitutiv al SC Superschi Brasov SA, unde asociati sint CL (10 %), CJ (10%), Ana Hotels SA (35%), Ana Group SA (30%) si Ana Teleferic SA (15%). Firma ar urma sa administreze pirtiile, transportul pe cablu si locurile de distractie aferente.

In aceeasi zi, CL a votat studiul de fezabilitate al proiectului pentru reabilitarea domeniului schiabil, care a fost depus pentru obtinerea unei finantari nerambursabile de 11 milioane de euro din fonduri PHARE. Rezulta ca in aceasta afacere comunitatea locala ar aduce terenul si banii, iar firmele lui George Copos ar lua 80% din cistiguri. Pirtiile si transportul pe cablu vor fi modernizate si inmultite pe bani europeni, infrastructura va fi si ea imbunatatita cu 2,6 milioane de euro din bugetele CL si CJ, dar mare parte din banii turistilor vor ajunge in conturile firmelor din Grupul Ana. Ziarul local "Transilvania Expres", care a dezvaluit afacerea, a constatat insa ca, in momentul in care primea autorizarile, firma cea noua nici nu era infiintata, iar un redactor si-a inregistrat in nume propriu numele "Superschi Brasov SA".

Edilii locali dau inapoi

Primarul Brasovului, George Scripcaru, un hotarit sustinator al proiectului, n-a reusit sa ne explice de ce nu s-a facut o licitatie pentru firma care sa administreze domeniul schiabil si de ce CL a acceptat sa aiba doar 10% din societatea care va incasa banii. In cele din urma, Scripcaru ne-a spus: "Dupa ce vom primi finantarea, vom putea sa acceptam si alte firme in asociere si vom stabili ca CL sa aiba 50% din beneficii." El a adaugat ca ideea afacerii apartine Grupului Ana si a fost propusa mai intii Consiliului Judetean, inca de acum doi ani.

Scripcaru este insa contrazis de Marian Rasaliu, vicepresedinte al CJ, care este mandatat sa obtina finantarea PHARE. "Nu stiu de cind a fost conceput proiectul, dar apartine Consiliului Local, care va fi si ordonatorul principal de credite. Nu stiu de ce ambele consilii au doar 10% participare in firma care va administra domeniul", ne-a declarat Rasaliu. Si el a tinut sa ne asigure ca totul se poate schimba, ca este posibil chiar sa se organizeze o licitatie pentru alegerea firmelor care sa intre in afacere.

Copos: "Eliminarea firmelor mele ar fi o greseala"

Vicepremierul George Copos sustine ca a avansat autoritatilor locale inca din 1999 proiectul de construire a mai multor pirtii, de inmultire a locurilor de distractie si de marire a capacitatii de transport pe cablu in Poiana. In acel an, Copos a cumparat transportul pe cablu in Poiana. "De atunci, in fiecare an am avut discutii cu ei, dar pina acum nu au fost bani", ne-a explicat el. Copos sustine ca autoritatile nu se pot razgindi in privinta asocierii cu el, pentru ca e singurul care are transport pe cablu. Apoi a mai inmuiat tonul, zicind ca de fapt n-are nimic impotriva sa intre si altii in afacere, dar ca eliminarea firmelor sale ar fi o mare greseala, care ar dovedi ca "nu se doreste sa se investeasca in turism".

Copos a sfirsit prin a se plinge ca afacerile din domeniul schiabil nu sint grozave, ca el a investit tot ce a cistigat din transportul pe cablu. Dupa ce ne-a oferit aceste detalii, a afirmat ca de cind e in guvern n-a vorbit personal cu edilii Brasovului pe acest subiect, pentru ca altcineva se ocupa acum de afacerile sale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.