"Parlamentul European (PE) a constatat ca ceea ce, in luna decembrie, am numit "coruptie" si am inteles ca functionare ineficienta a administratiei continua sa fie o problema", a afirmat, ieri, in plenul celor doua Camere legislative, presedintele PE, Josep Borrell Fontelles. Inaltul oficial european s-a declarat de acord cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, care a cerut tutoror celor care vorbesc de coruptie in Romania sa nu mai generalizeze fenomenul si sa dea exemple concrete: "Sunt de acord ca nu mai trebuie sa utilizam generalizat acest termen, care descalifica o intreaga tara. Trebuie sa ne referim la cazuri concrete, sa le nominalizam acolo unde sunt, sa nu le amplificam, astfel incat sa transformam coruptia intr-o problema metafizica".

Ulterior insa, la o conferinta de presa, Borrell a mai inasprit tonul: "Sunt de acord ca termenul de "coruptie" suna prost, urat. Dar Parlamentul European nu este agentie de detectivi privata si nici politie. Nu putem identifica cu nume si prenume coruptia, aceasta este treaba Justitiei".

In fata senatorilor si deputatilor romani, care, in mod surprinzator, se adunasera in numar destul de mare pentru a-i asculta discursul, Josep Borrell a tinut sa avertizeze ca, odata cu apropierea ratificarii tratatului de aderare a Romaniei la UE in Parlamentul European, se vor intensifica si pozitiile contrare adoptarii acestui act. "Nu va faceti iluzii, nu toata lumea va vota in favoarea ratificarii", a afirmat Borrell. El a spus insa ca opiniile contrare ratificarii tratatului sunt "opinii personale ale unor deputati" si nu reprezinta pozitia Parlamentului European. "Nu pot anticipa votul, dar eu cred ca exista o majoritate favorabila Romaniei. Ar fi pentru mine o mare satisfactie sa urez bun venit parlamentarilor care vor veni ca observatori europeni incepand din vara urmatoare", a mai spus presedintele Borrell.

El a promis sprijinul Parlamentului European pentru ca Romania sa semneze tratatul de aderare pe 25 aprilie, asa cum este programat, dar a avertizat ca "raman multe lucruri de facut" in reforma administratiei, justitiei, in domeniul concurentei si al mediului. Josep Borrell a fost primit calduros in Parlamentul Romaniei si a castigat simpatia salii de la inceputul discursului, cand a facut referire la meciul de fotbal Steaua - FC Valencia: "In istorie, se stie, uneori pierzi, alteori castigi. Echipa dumneavostra de fotbal, Steaua, a castigat un meci interesant cu Valencia. Ca spaniol, va felicit! Cum am un spirit sportiv si nu sunt ranchiunos, va doresc sa castigati si marea partida a aderarii la UE!".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.