Continuam sa prezentam pozitia partidelor politice fata de declansarea efectiva a procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Aceasta continua sa nasca controverse, indiferent ca s-ar recurge la aplicarea Constitutiei, sau la modificarea Legii Referendumului si inaintarea unei initiative legislative de catre un grup de parlamentari - asa cum a propus PSD.

Potrivit Constitutiei, initial, sunt necesare semnaturile a o treime din numarul total actual, de 469 parlamentari. Dosarul se depune la Secretariatul General al celor doua Camere ale Parlamentului, care ii aduce la cunostinta sefului statului demararea procedurii.

Ulterior, este sesizata Curtea Constitutionala. Indiferent daca decizia Curtii este pentru sau impotriva suspendarii, aceasta joaca un rol pur consultativ. Ultima etapa propriu-zisa este dezbaterea in plenul Parlamentului, la care presedintele poate lua parte, dar numai daca doreste acest lucru. Suspendarea e hotarata cu minim jumatate plus unu voturi. Prerogativele prezidentale sunt preluate, pentru 30 de zile, de catre presedintele Senatului.

In conditiile in care principalul partid de opozitie (PSD) este decis sa declanseze procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, iar conservatorii si reprezentantii PRM au anuntat deja ca se vor alatura demersului social-democratilor, lupta politica devine mult mai acerba. In replica, partidele componente ale Aliantei D.A. ( PNL si PD) au catalogat drept "ridicola" incercarea PSD. Daca pozitia PD era de altfel previzibila, insusi mai-marele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, cel care se afla in "razboi deschis" cu seful statului, a precizat ca nu sustine demersul de suspendare a presedintelui. Recenta prezenta la Iasi si Focsani de Ziua Unirii Principatelor a sefului statului a reprezentat, daca mai era nevoie, o noua confirmare a popularitatii uriase de care se bucura Traian Basescu in ochii populatiei.

Ce sanse ar avea PSD in cazul unui referendum initiat de presedinte? Practic, nici una... Cele trei partide care au anuntat deja ca doresc suspendarea presedintelui au fiecare motivatia lor. PSD si PRM sunt, evident, partide de opozitie, primul dintre acestea fiind total nepregatit in cazul declansarii unor alegeri anticipate, daca luam in calcul scorul electoral de 20-22 la suta cu care este creditat. Ambele partide urmaresc beneficii electorale. Cel de-al treilea partid, PC, in frunte cu liderul sau, Dan Voiculescu, se afla in plin "razboi" cu seful statului si, astfel, motivatia iese la lumina. Conservatorii au iesit de la guvernare, tocmai in urma catalogarii lor ca "solutie imorala" de catre Traian Basescu...

Calcule, calcule...

Parlamentul Romaniei numara 469 de alesi (Camera Deputatilor - 331 de membri, iar Senatul - 138). Ca atare, pentru declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui ales este nevoie de o treime din voturile parlamentarilor. Continuand cu aritmetica, singura care conteaza in Parlament, observam ca PSD are, in total, 150 de potentiale voturi (107 deputati si 43 de senatori), PRM - 48 de parlamentari (30 de deputati si 18 senatori) si PC - 31 de parlamentari (19 deputati si 12 senatori, daca introducem in ecuatie si votul noii membre a PC, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu).

Adunand 150 cu 48 si cu 31 rezulta ca 229 de parlamentari pot vota pentru suspendarea presedintelui. Destul de interesanta, insa, devine lupta pentru voturile grupului minoritatilor nationale si ale independentilor. Cele 65 de voturi ale acestora devin o "tinta" politica greu de neglijat.

Cum vor vota independentii?

Parlamentarii PLD: "Actiune diversionista"
Partidul Liberal Democrat va vota unanim impotriva suspendarii presedintelui Basescu, si lanseaza un apel catre toti membrii Parlamentului "sa nu se lase manipulati de interesele oligarhiei transpartinice, care doreste in mod nelegitim sa controleze decizia politica in Romania". PLD apreciaza demersul PSD drept "o actiune diversionista" menita sa distraga atentia electoratului de la "faptele grave comise de catre premierul Calin Popescu Tariceanu".

Intr-un comunicat remis redactiei noastre, PLD este de parere ca actiunile social-democratilor sunt motivate de "atitudinea presedintelui Basescu fata de grupurile de interese nelegitime din Romania si de refuzul lui de a fi partas la jocurile de culise transpartinice ale acestora". Platformistii sunt de parere ca impotriva sefului statului se profileaza "o monstruoasa coalitie" si acuza atitudinea "duplicitara" a liberalilor.

Taranistii asteapta argumentele... PSD

"Personal, cred ca presedintele a incalcat de prea multe ori Constitutia. Voi vota pentru suspendarea lui Traian Basescu, daca sedinta Biroului Executiv al PNTCD de saptamana viitoare va hotari ca exista suficiente argumente in acest sens", a spus Aurelian Pavelescu, prim-vicepresedinte al PNTCD.

Hogea si Ciontu merg pe mana lui Basescu

La randul sau, vicepresedintele PNGcd, Vlad Hogea, ne-a declarat ca "la ora actuala, nu marsam la o astfel de actiune, pentru ca sunt prea putine argumente cu privire la suspendarea presedintelui. Deocamdata votul nostru este unul negativ", a precizat Vlad Hogea, deputat PNG-CD. Desi nu a putut fi contactat, nici deputatul Corneliu Ciontu nu pare a merge pe mana pesedistilor.

Gusa si Sandru vor vota pentru suspendare...

"Suntem clar pentru suspendare, noi l-am comparat inca din 2006 pe Basescu cu Lukasenko. Dar numai in situatia in care documentul PSD contine acuze clare de neconstitutionalitate vom vota suspendarea. Daca totul se va transforma intr-o simpla actiune politica, nu vom vota", a declarat Cozmin Gusa, presedinte PIN. O pozitie similara a adoptat si vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru.

Talpes: "Demersul PSD - o copilarie"

"Nu am nici un motiv sa cred ca ar trebui votata suspendarea presedintelui. Mi se pare o copilarie sa vorbim despre acest lucru. Ar trebui sa se faca recurs la intelepciune, nu politica de joasa speta. Eu astept sa vad ce spune Procurorul General", a spus senatorul Ioan Talpes, presedinte UPSC.

Minoritatile dau credit sefului statului

Reprezentantii minoritatilor altele decat cea maghiara au mers mereu pe mana Puterii, fie ca ea este PSD sau... Alianta D.A. Surse din acest grup ne-au precizat ca au existat deja consultari, in conditiile in care atat PSD, cat si Alianta au dorit sa obtina cele 18 voturi ale acestei minoritati. Mai mult, acestia au fost mai mereu apropiati de reprezentantii minoritatii maghiare din Parlament. Iar, daca luam in calcul faptul ca UDMR a anuntat ca nu va sustine demersul PSD, votul pare previzibil...

Parlamentarii BNS nu considera intemeiat demersul PSD

Cei patru parlamentari independenti, care au intrat in Parlament pe listele PRM, ca reprezentanti ai Blocului National Sindical, sunt decisi sa nu marseze la tentativa de declansare a procedurilor de suspendare a presedintelui. Mai mult Cocrea, Giurgiu, Ovidenie si Mocanescu au promis ca vor respecta protocolul incheiat la jumatatea anului 2005 cu Alianta D.A. De altfel, alti doi independenti, Neculai Apostol (ex-PSD) si Viorel Duca (ex-PRM) par a se abtine, in cel mai fericit caz. Nici Petru Lificiu nu vrea anticipate si, ca atare, ar merge pe mana presedintelui.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.