Presedintele Basescu s-a "imbaiat" in voie in multime, premierul fiind brusc prea ocupat cu problema aderarii

Sarbatorile nationale ale romanilor atrag politicienii precum mustele. Nu exista bucurie mai mare pentru consilierii personali care se ocupa de imaginea unui om politic, decat participarea la o sarbatoarea nationala organizata ca la carte.

Daca imparatii romani linisteau poporul oferindu-le paine si circ, demnii lor urmasi duc mai departe traditia dar in varianta multimedia. Ecrane gigant unde alesii sa fie vizibili pentru multime, cati mai multi decibeli pentru ca poporul sa auda discursurile si sa remarce importanta acestora. si cum circul a fost inlocuit cu notiunea de showbiz, trebuie musai adusa floarea folcloristilor si cele mai aratoase june cu vocile inregistrate din timp, ca nu cumva asistenta sa se creada inselata.

Avem o sarbatoare. Cum procedam?

Batalia totala dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria s-a purtat si cu ocazia sarbatoririi a 148 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Romane. Dar, de data asta, razboiul dintre presedinte si premier s-a produs in subteranul scenei politice. Rezultatul confruntarii vazut de popor si de ziaristi a fost o brusca putere de munca a primului ministru care a evitat afisarea alaturi de "presedintele jucator" la manifestarile de la Iasi.

Tariceanu le-a explicat ministrilor la inceputul sedintei de Guvern de ieri, ca nu participa la sarbatorirea Unirii Principatelor Romane, desi este "un lucru foarte frumos", pentru ca agenda executivului cuprinde obiective asumate prin procesul de aderare si care trebuie indeplinite. "Sporul" premierului pare astfel o manevra de evitare a unei confruntari cu public cu fostul sau aliat din campania electorala, cu ceva mai multa trecere la popor. Un punct pierdut pe plan local, atat din punct de vedere al imaginii, cat si pentru formatiunea politica pe care o conduce.

Hop si PLD-ul!

Daca va imaginati spaima iesenilor care incercau sa se fereasca de coloanele de jeep-uri care spulberau asfaltul ca sa ajunga la timp pentru marea sarbatoare, inseamna ca dispuneti de o viziune sanatoasa. Liderul PLD, Theodor Stolojan, l-a asteptat la avion pe seful statului, ceilalti reprezentanti ai platformistilor in frunte cu Mona Musca, Gheorghe Flutur si Raluca Turcan reunindu-se la locul in care au avut loc manifestarile.

Ca sa nu piarda momentul, mai marele peste social democrati, Mircea Geoana, a participat la sarbatoare pentru a nu rata multimea pensionarilor prezenti la hora. Pentru ca presedintele Basescu sa nu se simta totusi ca in restaurantul sau preferat, in Piata Unirii din Iasi, reprezentanti ai TNL au afisat pancarte cu PNL si baloane albastre si portocalii. Mai trebuie spus ca reprezentantii partidelor politice au purtat fulare in culorile specifice fiecarei formatiuni politice.

Crucifixuri, covoare si stergare

Grea misiune se pare ca a avut Serviciul de Protectie si Paza daca contabilizam cadourile primite de presedintele Basescu de la oamenii veniti sa se prinda in Hora Unirii. Pe langa petitii, scrisori si alte sisteme de reclamatii inventate, seful statului a primit foarte multe crucifixuri, covoare si stergare, numai bune de decorat Cotrocenii.

Dar cum romanii nu sunt darnici fara motiv, Basescu a avut ceva de munca la semnatul autografelor, agentiile de presa remarcand chiar o batrana care obtinuse peste 5 semnaturi de la presedinte si inca ar mai fi vrut pentru ca "are pensie mica". in rest, lucururi obisnuite: aplauze, coruri de copii, flori, inevitabila hora, discursuri patriotice, etc. si da, aveti dreptate, suntem in 2007 si nu erau repetitii pentru 26 ianuarie.

Unde este Elena Udrea?

Romanii, priceputi la fotbal, finante si evident la politica nu au ratat ocazia sa discute direct cu presedintele tarii despre problemele arzatoare ale natiunii. Astfel, un batran l-a intrebat pe seful statului: "Unde este Elena Udrea?", iar altul i-a urat "la mai multe biletele".

Un barbat l-a intrebat pe presedinte de ce nu il demite pe ministrul sanatatii, intrucat "moare lumea in spitale", iar Basescu nu a pierdut ocazia de a mai da "la oase" unui liberal si a raspuns cu seninatate: "Asa e, se face putin". Baia de multume a presedintelui Basescu a durat aproximativ o ora si jumatate si dupa ultimele evenimente inregistrate se pare ca a reprezentat o adevarata gura de oxigen pentru popularitatea in scadere a sefului statului.

Bani pentru sarbatoare? Nicio problema! Dar pentru drumuri nu mai avem...

Autoritatile iesene s-au pregatit intens pentru aceasta sarbatoare. Focuri de artificii, concerte, defilari, chiar si un batalion de militari care va strabate Iasul cu torte aprinse. Ca asa sunt romanii - mandri - cand vine vorba de sarbatori nationale si nu se uita la bani. Adevaratele probleme apar insa dupa ce si ultimul jeep cu politicieni, musai cu girofar, demareaza grabit spre urmatoarea sarbatoare!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.