Recenta decizie a social-democratilor, de a declansa procedurile de suspendare a sefului statului, a divizat si mai mult clasa politica de la Bucuresti.

Opiniile sunt atat de impartite, incat este greu de crezut ca se va ajunge la un consens, oricare ar fi acesta. Partidele politice elaboreaza scenarii si ipoteze de lucru, incercand sa gaseasca un limbaj comun, in timp ce seful statului apreciaza initierea suspendarii drept o procedura democratica, dar e deranjat de schimbarea legii referendumului datorita unor interese de moment. PRM si PC s-au alaturat demersului PSD, si vor sustine initiativa parlamentara a declansarii procedurilor de suspendare, cu sau fara modificarea Legii Referendumului sau a Constitutiei. UDMR vrea mentinearea coalitiei si continuarea guvernarii in actuala formula- ceea ce vrea si PD, dar este in favoarea modificarii Constitutiei, in timp ce PLD nu-l mai vrea pe Tariceanu, dar este alaturi de Basescu. Pentru initierea suspendarii, potrivit legislatiei in vigoare, sunt necesare semnaturile a o treime din totalul de 469 de parlamentari, avizul Curtii Constitutionale si organizarea unui referendum. Adeptii suspendarii presedintelui mizeaza insa pe modificarea de catre Parlament a Legii Referendumului.

Proiectul de modificare al acesteia, adoptat deja de Senat, este inscris, spre dezbatere, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, decizia de declansare a unui referendum poate fi luata prin intrunirea majoritatii voturilor parlamentarilor prezenti, si nu a totalului acestora.

PSD strange semnaturi

Social-democratii au trecut la strangerea de semnaturi, si sunt convinsi ca vor intruni majoritatea parlamentara necesara demararii procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu. De altfel, liderul PSD, Mircea Geoana - in calitate de presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului, i-a adus, ieri, la cunostinta demersul social-democratilor si vicepremierului britanic John Prescott, in cadrul unei intalniri desfasurate la Senat.

PSD se bazeaza pe semnaturile tuturor parlamentarilor sai, si apreciaza ca lista adeptilor declansarii procedurilor parlamentare va fi finalizata dupa incheierea celebrarilor de la Iasi, cand majoritatea parlamentarilor vor reveni in capitala. Potrivit acestuia, "faptul ca si PC si PRM au decis sa faca un efort similar arata ca exista de pe acum mai mult de o treime dintre parlamentari care sunt capabili sa activeze procedura de suspendare.

" PSD nu a decis inca momentul depunerii unei motiuni de cenzura. Aceasta ar putea fi inaintata in paralel cu actiunea de suspendare a lui Traian Basescu, insa evolutiile de pe scena politica vor determina momentul concret al demersurilor PSD. Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, crede ca se va ajunge la formarea unei noi Coalitii, iar actuala criza politica nu poate fi depasita fara organizarea alegerilor generale, anticipate sau la termen.

PSD ar fi dispus sa sustina un guvern monocolor minoritar, format de catre PNL, dar in anumite conditii clar stabilite. In cazul demiterii presedintelui, asa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, social-democratii ar sustine guvernul respectiv, insa numai pe durata perioadei de organizare si desfasurare a alegerilor anticipate.

PD considera ridicol demersul PSD

Democratii au o alta opinie decat partenerii lor de Alianta, liberalii, in privinta actualei crize. PD crede ca seful executivului poarta intreaga responsabilitate in cazul biletelului. Ministrul democrat al Transporturilor, Radu Berceanu, considera de-a dreptul ridicol demersul PSD de suspendare a lui Traian Basescu, apreciind ca Tariceanu ii datoreaza sefului statului postul de premier.

De mentionat ca, in ultima perioada, democratii s-a consultat frecvent cu liberalii pe tema actualei crize. Daca PNL s-au declarat fara echivoc in favoarea continuarii colaborarii politice cu PD, pozitia democratilor a fost insa mult mai nuantata. Acestia din urma nu-si retrag ministrii din guvern - pentru a produce caderea actualului cabinet, si nici nu rup protocolul Aliantei, dar isi reanalizeaza relatiile cu liberalii, de o maniera care nu exclude surprize in viitorul apropiat.

Dupa toate aparentele, exista sanse reale ca mariajul PNL- PD sa se rupa in preajma alegerilor pentru Parlamentul European, iar PD sa treaca pe fata in barca platformistilor, fata de care nu se feresc sa-si arate, pe fata, simpatia politica. Liderul PD, Emil Boc, a iesit de altfel la atac, avertizandu-i pe liberali ca rabdarea democratilor se apropie de sfarsit, pentru ca "atacurile PNL dureaza de mult timp".

PRM, alaturi de PSD

Partidul Romania Mare va sprijini atat suspendarea presedintelui- pentru care va depune 15 semnaturi, cat si demiterea premierului printr-o motiune de cenzura. Liderul PRM, Corneliu Vadim-Tudor, a pus insa conditia ca cele doua demersuri sa nu fie declansate in paralel, pentru ca Romania sa nu ramana, fie si pentru o perioada scurta, fara presedinte, guvern si premier in acelasi timp. Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a avut consultari politice cu staff-ul PSD, pentru a stabili actiunile comune de urmat. Pana la inceputul sesiunii parlamentare, PRM va inainta legislativului un dosar anti-Basescu - in fapt, un document care sa motiveze necesitatea suspendarii acestuia. Dosarul va cuprinde atat dovezi ale incalcarii legii, cat si diverse "sesizari" ale presei.

PC, impotriva lui Basescu

Partidul Conservator considera ca suspendarea presedintelui din functie este un de dorit, dar nu datorita faimoaselor biletele. Liderul PC, Dan Voiculescu, a anuntat recent ca PC are informatii si investigheaza doua acuzatii grave care i se aduc lui Traian Basescu: subminarea economiei nationale si fals in declaratii. Voiculescu crede ca felul in care se va pune in practica procedura de suspendare este mai putin important.

Liderul PC a precizat, de altfel, ca "probabil, vom semna alaturi de PSD, vom adauga motivele pentru suspendare sau, daca nu, putem face separat. Si PSD si toate partidele ar trebui sa semneze pentru suspendare in momentul in care noi demonstram acest lucru. Constitutia spune clar in ce conditii poate fi suspendat presedintele." Ca si PSD, PC sustine modificarea legii referendumului in formula propusa de social-democrati.

UDMR nu vrea nici suspendare, nici motiune

Uniunea Democrata Maghiara din Romania nu sustine nici suspendarea lui Traian Basescu, nici inaintarea unei eventuale motiuni de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu. Presedintele UDMR, Marko Bela, nu are nimic impotriva modificarii Legii referendumului, dar nu special pentru suspendarea presedintelui.

Liderul Uniunii considera ca initierea procedurilor de suspendare se datoreaza unei functionari defectuoase ale institutiilor statului, precum si ambiguitatilor constitutionale, care lasa cale deschisa unor interpretari diverse. Marko Bela va face o serie de propuneri pentru modificarea Constitutiei, pe baza unei analize efectuate de o echipa de specialisti ai UDMR. In opinia sa, coalitia trebuie sa mearga inainte, indeplinindu-si obiectivele asumate, la fel ca si in cazul actualului cabinet. Totodata, UDMR va cere convocarea Consiliului National de Coordonare a Coalitiei, peste cateva zile, pentru a cauta solutii de iesire din actuala criza politica.

PLD cere alegeri anticipate

Partidul Liberal Democrat il sustine in continuare pe presedintele Basescu, si ramne un adept al parteneriatului cu Partidului Democrat, formatiune politica ce ar putea fi, in viitor, partenera platformistilor. PLD vrea direct alegeri anticipate, dupa inlaturarea din functie a premierului Calin Popescu Tariceanu.

Pentru ca actualul cabinet nu mai dispune de o majoritate parlamentara clara, iar Alianta DA este in pericol de disparitie, liderul PLD, Theodor Stolojan, mizeaza pe formarea unei majoritati parlamentare stabile, cu reprezentarea tuturor partidelor politice. Potrivit deputatului independent Cristian Boureanu, membru al Grupului de initiativa pentru constituirea PLD, "atitudinea lui Calin Popescu Tariceanu si a PNL reprezinta un exemplu clar de urmarire prioritara a agendei private in locul agendei publice", iar declaratiile publice ale sefului executivului "referitoare la activitatea Presedintelui Romaniei sunt in perfecta concordanta cu politica Partidului Social Democrat."

UPSC - impotriva suspendarii

Liderul Uniunii Populare Social- Crestine, Ioan Talpes, este impotriva declansarii procedurilor de suspendare a lui Traian Basescu. In opinia sa, social-democratii nu au sanse sa-si duca demersurile la bun sfarsit. Ioan Talpes apreciaza ca seful statului a procedat corect in "scandalul biletelului", demonstrand ca ramane in continuare "presedinte jucator", asa cum a promis inca de la alegerile din 2004.

PNTCD - indecis

Taranistii nu s-au decis de ce parte a baricadei se vor afla. Ei vor hotari daca sustin sau nu suspendarea lui Traian Basescu in functie de argumentele de natura constitutionala. Potrivit unui comunicat remis redactiei noastre de liderul taranist Marian Milut, "Parlamentul nu poate fi confiscat de partidele politice iar sorgintea PSD, de partid oligarhic, sau a PRM, de partid extremist, ridica mari semne de intrebare asupra onestitatii demersului de suspendare".

In acelasi document, acesta apreciaza ca actiunile "nedemocratice" ale presedintelui nu pot fi justificate prin "comportamentul nedemocratic". Partidul National Taranesc Crestin Democrat considera ca aceasta criza este, de fapt, "un joc politic atent regizat prin care se incearca monopolizarea atentiei opiniei publice asupra unor false probleme, care nu au legatura cu problemele reale ale tarii. Grupurile de interese vor sa mai profite inca de pe urma instabilitatii pe care o creeaza, pentru ca, altfel, o data cu instaurarea unui comportament european in economie si justitie, sansele lor de afaceri necurate ar scadea."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.