Iliescu, acuzat ca mai pregateste o lovitura de stat. Geoana, "in continua legatura cu Tariceanu"

Traian Basescu a ripostat intentiei PSD de a-l suspenda din functie. Intr-o emisiune televizata, presedintele i-a acuzat pe social-democrati ca modificarea Legii referendumului seamana cu pregatirea unei lovituri de stat. El s-a referit la proiectul prin care PSD vrea sa schimbe legea astfel incat deciziile luate prin plebiscit au nevoie doar de sprijinul majoritatii celor care s-au prezentat la urne, in loc de majoritatea celor inscrisi pe listele electorale. "Seamana tare rau a asezare a legislatiei ca sa il aduca pe domnul Vacaroiu presedinte", a declarat Basescu.

De altfel, interventia presedintelui a marcat o schimbare a tintei sale de la premierul Tariceanu la PSD si, mai ales, la Ion Iliescu, pe care l-a caracterizat drept "un mare specialist in mineriade" care si-ar dori ca la batranete "sa mai faca un pocinog". "Celor de la PSD care gandesc in laboratoarele lor de schimbat presedinti (...) le trebuie un presedinte care tace, care nu vede ce se intampla in guvern, in ministere (...) care nu vede relatiile propagandistice ale unor trusturi media", a comentat seful statului recentele demersuri ale pesedistilor.

"Greaua mostenire" se intoarce

In spatele acestora ar sta Iliescu, care il manipuleaza pe Geoana si a atras in combinatie si unii liberali, Basescu afirmand ca presedintele PSD este "in continua legatura cu Tariceanu". Iliescu este considerat vinovat pentru tolerarea abuzurilor din guvernarile PSD si incearca sa provoace suspendarea din cauza dosarului pe care il are datorita implicarii sale in mineriade. De altfel, Basescu este nemultumit ca actuala putere foloseste acelasi sistem de guvernare mostenit de la PSD. "Nu ar fi niciun fel de criza politica daca fiecare din actorii politici, in special cei de la putere, si-ar respecta locul pe care il au... Dar nu respectam locurile. Ramanem in ceea ce se numeste sistemul perpetuat de la guvernarile anterioare, de la PSD. Le amestecam. Confundam partidele cu Guvernul, confundam decizia politica cu decizia guvernamentala. Daca nu iesim din aceasta confuzie, riscam sa intram intr-o foarte puternica depreciere a situatiei politice din Romania", a avertizat presedintele.
In replica la afirmatiile lui Basescu, Mircea Geoana a afirmat ca Iliescu a fost amenintat cu folosirea justitiei ca arma politica. "Ce a facut presedintele Basescu (…) este o amenintare directa la adresa unui fost sef de stat, el a dat o instructiune directa procurorilor care se ocupa de acest dosar", a spus Geoana. Acesta a adaugat ca situarea lui Basescu in afara Constitutiei este evidenta din moment ce a spus ca suspendarea, procedura constitutionala legitima, este similara pregatirii unei lovituri de stat, desi Basescu s-a referit la modificarea Legii referendumului.

"Hai, curaj, Caline, vorbeste!"

Desi duelul cu Tariceanu a cazut in plan secund, Basescu a tinut sa-i replice dupa ce primul-ministru l-a comparat cu Lukasenko. Presedintele i-a sugerat lui Tariceanu sa viziteze timp de o saptamana Belarus pentru a vedea mai bine daca este valabila comparatia. "Atunci cand il prezentam pe domnul Tariceanu multimii, spunand ca acesta va fi viitorul prim-ministru, atunci nu eram Lukasenko? Cand ii spuneam: «Hai, Caline, pe scena! Hai, curaj, Caline, vorbeste!», nu eram Lukasenko?", s-a intrebat seful statului. El i-a mai reprosat fostului partener din campania electorala ca nu a prezentat probe la Parchet in sprijinul acuzelor privind grupurile de interese din jurul Palatului Cotroceni. "Nu a facut-o, a preferat sa zica: «Pai, uite-te in presa!». Pai, domnule prim-ministru, eu iti vorbesc cu probe, cu documente si dumneata vii si zici ca ai vorbit din presa?", a mai spus presedintele.
Popescu-Tariceanu a refuzat sa comenteze noua aparitie publica a presedintelui, spunand: "Nu comentez aceste declaratii si o sa vedeti de ce: este exact ce va spuneam, diferenta intre mine si presedinte. Presedintele are o apetenta deosebita pentru talkshow-uri televizate, situatii de conflict si scandaluri. Eu prefer sa ma ocup de problemele cu care oamenii se confrunta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.