Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce ii cere premierului Calin Popescu Tariceanu stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European printr-o Hotarare de Guvern care sa fie adoptata in cursul zilei de miercuri

Marko Bela a precizat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca timpul este scurt si ca fiecare partid trebuie sa inceapa sa stranga semnaturi pentru depunerea listelor. Liderul maghiar a spus ca nu este suficienta intalnirea premierului Calin Popescu Tariceanu cu reprezentantii partidelor parlamentare, in toamna anului trecut, fiind nevoie de o decizie reactualizata in acest sens.

"Trebuie sa strangem 200.000 de semnaturi pentru a sustine participarea UDMR la alegerile pentru Parlamentul European, la fel ca celelalte partide. Vrem sa finalizam cat mai repede lista", a declarat Marko.

Referitor la viitorul european al Romaniei, presedintele UDMR a declarat ca institutiile statului trebuie sa aiba capacitatea Romaniei de a atrage fondurile europene, aspect posibil numai daca exista solidaritate.

Solutia crizelor politice: modificarea Constitutiei

In acest sens, Marko Bela a spus ca UDMR ar vrea sa impuna o discutie in coalitie pentru a se incerca sa se ajunga la concluzii privind necesitatea stabilitatii politice in Romania. "Dupa ce am reusit sa intram in UE, ne-am apucat sa destramam coalitia si sa cream o instabilitate politica, in timp ce interesele noastre ne-ar dicta o solidaritate cat mai mare intr-o perioada cand ne construim o imagine in UE", a declarat Marko Bela, care a indicat ca UDMR propune modificarea Constitutiei ca solutie pentru evitarea crizelor politice. "Este o disputa permanenta si un conflict intre institutiile statului, intre presedintie si guvern, intre presedintie si parlament, intre guvern si parlament. Pe termen scurt ar trebui sa ne intelegem, sa fim cat mai solidari, dar pe termen mediu ar trebui sa analizam Constitutia si s-o modificam, fiindca sunt convins ca o serie de conflicte nu vor putea fi rezolvate altfel. Ele depind de neclaritatile Constitutiei", a adaugat presedintele Uniunii.

In opinia lui Marko Bela, legea fundamentala a Romaniei ar trebui sa clarifice ce inseamna incompatibilitatea, ce inseamna relatiile Guvernului, Presedintiei sau Parlamentului cu Justitia, cui ii este subordonata o anumita parte din justitie si Parchetul.

Referitor la activitatea parlamentara din perioada urmatoare, liderul UDMR s-a declarat sceptic in ceea ce priveste adoptarea legilor prioritare de catre parlament, din cauza scandalurilor din coalitie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.