Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, a sustinut, ieri, ca Legea fundamentala a tarii ar trebui reanalizata si modificata in sensul unei mai bune clarificari a relatiilor dintre institutii, transmite corespondentul Rompres.

Liderul UDMR este de parere ca exista o disputa permanenta si un conflict intre institutiile statului, intre Presedintie si Guvern, intre Presedintie si Parlament, intre Guvern si Parlament, care ar putea fi rezolvate in viitor printr-o remodificare a Constitutiei. Marko Bela a afirmat ca la ultima revizuire a Constitutiei au fost trecute cu vederea aspecte legate de atributiile Presedintiei si ale Guvernului. "Am lasat Guvernului posibilitatea de legiferare prin ordonante de urgenta si asumarea raspunderii, lucruri de nepermis. UDMR propune eliminarea posibilitatii Guvernului de a legifera si clarificarea tuturor institutiilor si a relatiilor din justitie", a mai spus presedintele UDMR care a adaugat ca in anumite perioade Romania se afla "intr-o permanenta urgenta politica" din cauza utilizarii "in exces" a ordonantelor de urgenta."Relatiile intre institutii nu sunt destul de bine clarificate. O serie de situatii nu sunt reglementate. Functionarea institutiilor nu trebuie sa depinda de temperamentul presedintelui, de cel al premierului, de firea presedintelui Camerei Deputatilor sau de cea a Senatului", a afirmat liderul UDMR.

Marko Bela a afirmat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca reanalizarea Constitutiei ar fi oportuna pentru evitarea, pe viitor, a eventualelor crize politice. Liderul Uniunii este de parere ca evitarea crizei politice nu este doar o problema de imagine, ci se impune deoarece este vorba si de capacitatea Romaniei de a se incadra in noua realitatea a Uniunii Europene. "Dupa ce am reusit sa intram in UE, ne-am apucat sa destramam coalitia si sa creem o instabilitate politica, in timp ce interesele noastre ne-ar dicta o solidaritate cat mai mare intr-o perioada cand ne construim o imagine in UE", a spus Marko Bela, care a spus ca a incercat in ultima vreme sa nu se pronunte cu privire la evenimentele aparute pentru a mentine un echilibru in coalitie.

Marko Bela, a mai precizat ca formatiunea pe care o conduce nu va sustine demersul PSD privind declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. "Din partea PSD e foarte firesc, dar coalitia a dat aceasta sansa opozitiei sa se relanseze printr-o anumita retorica. E firesc ca opozitia sa aiba un beneficiu in urma scandalului iscat in coalitie si sa vina cu astfel de initiative", a declarat Marko Bela intr-o conferinta de presa. Presedintele UDMR crede ca o astfel de idee nu ar face altceva decat sa creasca instabilitatea in tara.

Marko Bela a subliniat ca UDMR nu doreste sa sustina actiuni care au ca scop "caderea Guvernului, suspendarea presedintelui sau fapte care ar crea instabilitate". El crede ca initiativa PSD nu are sanse sa treaca de Parlament. Presedintele UDMR mai considera ca reprezentantii coalitiei ar trebui sa se intruneasca zilele urmatoare in sedinta pentru a gasi o idee comuna pentru pastrarea stabilitatii politice.

Cere fixarea unei date a alegerilor pentru PE

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania considera ca una dintre prioritatile guvernului este luarea unei decizii asupra datei alegerilor pentru Parlamentul European, care sa fie adoptata maine, transmite corespondentul Rompres. Presedintele UDMR, Marko Bela, a amintit, ieri, la Cluj, intr-o conferinta de presa, ca timpul este scurt, iar partidele trebuie sa stranga intr-o luna 200.000 de semnaturi si sa depuna listele. Liderul Uniunii a mai spus ca formatiunea are doua locuri eligibile din 35 si ca vrea ca aceste locuri sa fie ocupate de persoane reprezentative. Marko Bela a raspuns astfel la o intrebare legata de decizia UDMR referitoare la dorinta organizatiilor civico-politice maghiare (CMMT, UCM, CNS, etc.) care si-ar fi dorit ca pe lista sa se regaseasca si un candidat sustinut de ei. Marko Bela a mai anuntat ca marti, Consiliul Operativ al UDMR se va intruni, la Bucuresti, si ii va audia pe cei care si-au depus candidaturile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.