Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca initativa de suspendare a presedintelui are importanta mai mult simbolica si nu vizeaza destituirea efectiva a sefului statului.
"Parlamentul poate sa-l suspende, indiferent de destituirea sau nu prin referendum. Faptul in sine al unei actiuni a Parlamentului este o prerogativa a Parlamentului, singura prin care Parlamentul poate sa-l mai traga de maneca pe presedinte. Asta-i toata ideea politica", a declarat Iliescu. O pozitie asemanatoare are si presedintele PSD, Mircea Geoana. "Aici este vorba de o regula democratica elementara. Asa cum este Constitutia, nu exista decat o singura cale de a atentiona presedintele atunci cand depaseste regula, litera si spiritul Constitutiei. De doi ani Traian Basescu este complet in afara Constitutiei. Nu este alta procedura in democratia romaneasca decat actiunea de suspendare si credem ca este un semnal de avertizare extrem de clar ca presedintele trebuie sa isi ocupe locul pe care Constitutia i-l da", a spus liderul PSD.

Astazi, social-democratii vor sa incheie strangerea de semnaturi pentru suspendare din partea parlamentarilor partidului. Pana la sfarsitul saptamanii, se intentioneaza finalizarea cu celelalte partide politice pentru a afla punctele lor de vedere fata de aceasta procedura fara precedent la noi. "Aceste consultari vor fi publice, se va cunoaste atat componenta delegatiei cat si modul in care se finalizeaza consultarile", a precizat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Pesedistii au primit ieri doua vesti proaste: nici liberalii si nici UDMR nu vor vota pentru suspendarea lui Basescu. PSD poate conta doar pe sprijinul ferm al PRM, in timp de conservatorii lui Voiculescu nu au prezentat inca o pozitie fara echivoc in aceasta chestiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.