Liderii CNS spun ca referendumul intern din zona Baraolt efectuat in luna decembrie are valoare de precedent, iar rezultatul de aici, net favorabil ideii de autonomie a tinutului Secuiesc, impune continuarea consultarii secuilor pentru obtinerea acestui deziderat.
Presedintele interimar al CNS, Fodor Imre, a declarat sambata la Targu-Mures ca referendumurile interne vor fi reluate in judetele Mures, Harghita si Covasna incepand din luna februarie.

Fodor Imre a declarat ca, pana la sfarsitul lunii martie, marea majoritate a populatiei din Secuime ar trebui sa isi exprime punctul de vedere in legatura cu acest subiect. "Referendumul este valabil daca cel putin 50% din cei inscrisi pe listele electorale participa si daca cel putin jumatate voteaza pentru. Noi dorim ca cel putin jumatate plus unu din numarul electorilor sa isi exprime pozitia", a declarat Fodor Imre. "in statutul inaintat parlamentului este specificat exact ce inseamna tinutul Secuiesc, ca are 800.000 de locuitori, deci aproximativ 700.000 de electori. Daca 400.000 participa la referendum, pentru noi rezultatul este ideal", a mai adaugat Fodor Imre. "Rezultatul referendumului, chiar daca nu este unul oficial, organizat de autoritatile statului, nu poate sa nu fie luat in considerare", este de parere Fodor Imre, care arata ca, dupa ce vor fi centralizate datele din teritoriu, acestea vor fi inaintate atat autoritatilor interne, cat si celor internationale, cu solicitarea acordarii autonomiei tinutului Secuiesc prin lege organica. in ceea ce priveste atitudinea UDMR fata de acest obiectiv, Fodor Imre a tinut sa precizeze din nou ca Uniunea condusa de Marko Bela se foloseste de tema autonomiei doar in campaniile electorale, fara a milita consecvent pentru acest deziderat pe care si l-a inclus in programul politic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.