afirma Valeriu Stoica, membru in Biroul Provizoriu Executiv al PLD

- Dupa respingerea de catre instanta a tuturor celor sase contestatii, credeti credeti ca va mai exista vreun obstacol in calea infiintarii Partidului Liberal Democrat?

- In mod normal, nu mai exista nici un obstacol. Nici aceste interventii nu au fost un obstacol, pentru ca, asa cum a decis si instanta de judecata, nu aveau nici un temei legal. Este firesc ca au fost respinse ca inadmisibile. Asadar, luni, 22 ianuarie, ar trebui sa se finalizeze procedura de inscriere a Partidului Liberal Democrat la Tribunalul Bucuresti.

- Avand in vedere actuala criza politica, va sustine PLD o eventuala motiune de cenzura indreptata impotriva Guvernului?

- Acest lucru va fi discutat in cadrul partidului, si ne vom preciza pozitia. Cred insa ca este foarte important ca mai intai sa se depuna aceasta motiune de cenzura. Partidul Social Democrat vorbeste de cateva luni despre o asemenea motiune de cenzura, insa pana acum doar a vorbit, fara a trece la fapte. Cand va trece la fapte, probabil ca PLD va inclina catre solutia votarii unei asemenea motiuni. Repet, aceasta este o decizie care trebuie luata in cadrul Partidului Liberal Democrat, insa personal cred ca o asemenea motiune de cenzura ar trebui sa fie sustinuta.

- Cand veti demara, concret, negocierile pentru infiintarea polului de centru- dreapta?

- Imediat dupa ce se finalizeaza procedura de inscriere a PLD, vom demara discutii cu partenerii nostri firesti. Sper ca, in aceasta faza, va exista posibilitatea participarii pe liste comune la alegerile europene.

- Concret, ce parteneri aveti in vedere, ce alte partide politice?

- Este prematur sa formulam un alt proiect, atata timp cat nu se finalizeaza procedura de inscriere a PLD. Dar esential este ca, indiferent de perioada concreta in care se va articula acest proiect, de infiintare a polului de centru-dreapta, el este necesar. Romania are nevoie de un asemenea pol politic de centru-dreapta puternic. Mai ales acum, cand se vede ca se produce o destructurare a Aliantei DA, o pierdere a electoratului sau, este nevoie de un proiect politic al dreptei, care sa pastreze acest electorat, sa-l fidelizeze si sa-i dea o noua speranta.

Este limpede ca primul partener cu care vom avea discutii va fi Partidul Democrat. Discutii informale deja au si fost, ca si intalniri intre liderii Partidului Democrat si cei ai Partidului Liberal Democrat. Firesc este ca PLD si PD sa mearga pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.

- Referitor la aceste liste comune, ce paritate apreciati ca veti avea?

- Aceasta chestiune se va discuta. Nu putem sa avansam in acest moment o propunere pe aceasta tema. Este o problema de ordin tehnic, pe care o vom aborda in curand.

- Este PLD pregatit, in acest moment, pentru eventuale alegeri anticipate?

- Orice partid trebuie sa fie pregatit, cu atat mai mult un partid care doreste sa reprezinte in Romania un nou mod de a face politica, in contextul in care tara noastra a fost admisa ca membru in Uniunea Europeana.

- Cum credeti va evolua PLD pe scena politica romaneasca?

- PLD isi va contura optiunile strategice in perioada urmatoare. In mod normal, proiectul de unificare al dreptei trebuie sa fie, in acest an, prioritatea noastra numarul unu. Pentru a realiza insa acest proiect, este nevoie ca PLD sa existe din punct de vedere organizatoric. Sub aspectul primar, ne-am definit identitatea, iar programul nostru politic este foarte limpede- suntem adeptii liberalismului de dreapta.

Ne-am asumat optiunea strategica a unificarii fortelor de centru-dreapta, am precizat, de asemenea, care este viziunea noastra asupra dezvoltarii Romaniei in perioada post-aderare si asupra reconstructiei Romaniei in aceasta perioada.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.