Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit ieri cele cinci principii pe baza carora va fi construita noua strategie de securitate a Romaniei. Terorismul international e principala amenintare, a declarat ieri presedintele Traian Basescu la finalul sedintei Consiliului, precizand ca este vorba de retelele care actioneaza pe teritoriul statelor democratice. "Romania va trebui sa decida daca actioneaza preventiv sau se limiteaza la o pozitie reactiva", a spus Traian Basescu, precizand ca, in calitate de presedinte al CSAT, sustine actiunea preventiva, urmand ca in 30 de zile sa se adopte o solutie definitiva in acest punct de vedere.

O a doua amenintare este proliferarea armelor de distrugere in masa, considerat risc la adresa securitatii nationale si pentru Romania, in calitate de membru al NATO. Regimurile totalitare care sustin terorismul reprezinta a treia amenintare. Cea de-a patra se refera la situatiile de criza din proximitatea strategica a tarii noastre, conflictele inghetate sau situatiile de instabilitate politica din proximitatea Romaniei. Cea de-a cincea amenintare este legata de proasta guvernare, in care un element important este nivelul de coruptie al institutiilor statului. Basescu si-a exprimat increderea ca in urmatoarele 30 de zile, prin contributia institutiilor membre in Consiliu, sa se poata defini noua strategie. "Observati ca e o strategie care are in vedere si amenintarile din afara frontierelor, din proximitatea geostrategica a Romaniei", a conchis seful statului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.