Cei mai multi dintre romani doresc ca administratia publica sa nu mai fie condusa direct de catre primar, ci de catre un functionar stabil in functie, care sa nu se schimbe la alegeri. Concluzia este desprinsa dintr-un sondaj de opinie vizand evaluarea suportului public pentru unele masuri de reforma a administratiei publice locale, cercetare realizata recent de Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Gallup Organization Romania. Conform sondajului, aproape jumatate din cei chestionati la nivel national (46%) sunt de acord ca lucrurile ar merge mai bine daca in primarii ar exista un functionar/secretar dedicat exclusiv rezolvarii treburilor curente ale localitati (vezi grafic). Primarul ar urma sa se ocupe doar de strategia de dezvoltare a respectivei entitati administrative si de conducerea consiliului local.

Potrivit directorului IPP, Adrian Moraru, datele sondajului releva ca introducerea unei functii de "city manager" se bucura de cel mai consistent suport dintre temele investigate. "Este un semn clar ca romanii doresc disocierea functiei politice de cea administrativa", ne-a declarat reprezentantul IPP. Moraru a mentionat ca institutia "city manager-ului" functioneaza cu succes in tari precum Ungaria si Germania.

Pe de alta parte, populatia nu pare incantata de ideea regionalizarii - a comasarii judetelor in entitati mai mari, in ideea eficientizarii administrative. La intrebarea: "Credeti ca un numar redus de judete (rezultat prin comasarea a 2-3 judete) ar face ca situatia pe plan local sa se inrautateasca, sa se imbunatateasca sau nu ar avea nici un efect? - 21% au ales prima varianta de raspuns, fata de 18% care au admis ca masura este buna. O explicatie a reticentei romanilor fata de initiativele de reconfigurare a administratiei, poate fi "devalorizarea" ideii de regiune de catre partizanii creionarii teritoriului pe baze etnice.

Sondajul IPP a fost realizat, in perioada 18-26 februarie, pe un esantion de 1076 de persoane de 18 ani si peste. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/-3% la o probabilitate de 95%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.