Sefii deputatilor si senatorilor PSD nu s-au prezentat ieri dimineata la sedinta liderilor de grup parlamentar in care urma sa se stabileasca algoritmul Comisiei parlamentare speciale de ancheta a activitatii TVR si SRR.

Sedinta liderilor de grup parlamentar din Camera si Senat s-a desfasurat si in absenta sefilor senatorilor si deputatilor PSD. Deputatul Valeriu Zgonea, cel care de obicei vine la astfel de sedinte in locul lui Miron Mitrea, a anuntat telefonic ca nu stia de intrunire, iar Ion Iliescu, liderul senatorilor PSD, nu a dat nici un semn de viata. Liderul PNL Eugen Nicolaescu le-a reamintit printr-o adresa tuturor celorlalti lideri de sedinta la care urmau sa participe. In ciuda celor doua absente, cei prezenti au decis urmatoarea componenta a comisiei: noua deputati - cite doi din PSD si PNL, si cite unul din PD, PRM, UDMR, PUR si Minoritati; 4 senatori - cite unul din PSD, PNL, PD si PRM.

Absentele liderilor PSD au impiedicat insa clarificarile deficientelor inregistrate in constituirea Comisiilor pentru integrare europeana si de control a SRI, precum si rezolvarea problemelor legate de Comisia speciala pentru regulament si statutul senatorilor si deputatilor.

Opozitie la constituirea Comisiei "TVR-SRR"

Liberalii si democratii vor sa verifice TVR si SRR din mai multe puncte de vedere. In primul rind, ei intentioneaza sa cerceteze acuzatiile privind incalcarea principiului libertatii de exprimare. Urmeaza, in ordine, sa se verifice daca s-a respectat principiul echidistantei politice si daca, in general, cele doua institutii media au respectat standardele specifice de posturi publice. Nu in ultimul rind, se doreste si verificarea financiar-contabila a activitatii TVR si SRR.

Parlamentarii PSD se opun infiintarii unei comisii speciale de ancheta, considerind ca pentru orice verificare in acest domeniu atributiile trebuie sa revina Comisiilor de cultura ale celor doua Camere.

Concret, PSD considera ca este suficient sa fie dezbatute rapoartele de activitate ale celor doua posturi. Singura concesie care ar putea veni din partea PSD ar fi aceea a infiintarii unei subcomisii in cadrul comisiilor de cultura. Pe aceeasi linie cu PSD se afla si PRM. "Cit timp exista comisiile de cultura, nu vedem necesara infiintarea unei comisii speciale. In principiu, noi nu avem nimic special de reprosat celor de la TVR si SRR", ne-a declarat Augustin Bolcas, liderul deputatilor PRM.

Plenul de astazi, decisiv

Decizia finala in ceea ce priveste Comisia de ancheta a TVR si SRR se va lua astazi in plenul comun al celor doua Camere, unde se va supune la vot decizia de infiintare luata de cele doua Birouri Permanente. Cu siguranta PSD si PRM vor vota contra. Totul depinde de mobilizarea tuturor resurselor parlamentare ale Coalitiei. Deputata PD Roberta Anastase a explicat de ce PSD si PRM nu vor comisie speciala de ancheta: "In cadrul comisiilor de cultura se dezbat rapoartele de activitate, se audiaza presedintii celor doua CA si atita tot. O comisie speciala de ancheta presupune mult mai multe audieri, prezentarea de probe si efectuarea unui strict audit financiar".

Mentionam ca, in ceea ce priveste raportul de activitate al TVR pe anul 2003, acesta a primit raport negativ (de respingere) in noiembrie 2004, din partea comisiilor de cultura, inclusiv unii parlamentari PSD votind contra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.