Uniunea Civic Maghiar (UCM) a reinceput atacurile la adresa UDMR dup o perioad de tcere. Ieri, in plin criz politic la Bucureti, criz politic de care depinde inclusiv existena UDMR la guvernare, la Sfantu Gheorghe liderii UCM au ieit la atac impotriva Uniunii. Potrivit lui Gazda Zoltan, preedinte UCM, maghiarimea din Romania nu mai este reprezentat de UDMR.


Apropierea alegerilor, anticipate sau nu, a redeclanat lupta dintre asociaiile maghiare i UDMR-ul condus de Marko Bela pentru voturile electoratului maghiar. Iar alegerile europarlamentare, care vor avea loc in luna mai, pun i mai tare paie pe foc. Ieri, liderul UCM, Gazda Zoltan, a declarat c maghiarimea din Romania nu mai are nevoie de reprezentani in Parlamentul Europei dac acetia nu ineleg s-i reprezinte interesele.

Liderul UCM consider c cei trei euro-observatori UDMR nu au fcut nimic pentru maghiarimea din Romania, ba chiar au scos din recomandrile UE pentru ara noastr capitolul privind subsidiaritatea minoritilor, meninandu-l doar pe cel privind autonomia cultural. "UDMR nu reprezint interesele tuturor maghiarilor din Romania i se tie deja c cei propui de Uniune pentru Parlamentul European fac parte din clientela obinuit a acesteia", a explicat Gazda Zoltan.


Reprezentant independent - fr prea multe anse


Dincolo de simplele declaraii, asociaiile i organizaiile maghiare neafiliate la UDMR se vor intalni pe 27 ianuarie la Cluj-Napoca, in incercarea de a gsi un reprezentant independent al maghiarimii din Romania. "Pentru includerea unui astfel de reprezentant in alegerile pentru Parlamentul European avem nevoie de 100.000 de semnturi", a explicat Gazda Zoltan.

Liderul UCM chiar a precizat c unele nume vehiculate sunt Laszlo Tokes i Kovacs Lehel, "oameni de dreapta ai comunitii maghiare", dup cum i-a caracterizat Gazda Zoltan. "Ne-a venit i ideea unui deputat independent din inutul Secuiesc, dar nu cred c ar avea anse reale, mai ales c i strangerea celor 100.000 de semnturi pentru Laszlo Tokes i Kovacs Lehel e una fr garania succesului", a recunoscut Gazda.


UDMR va apela la "mecherii"


In ciuda faptului c tie c posibilitatea participrii cu un candidat independent la alegerile europarlamentare este aproape imposibil, Gazda Zoltan consider c mcar trebuie incercat, pentru a nu fi acuzai c nu au fcut nimic i doar s-au mulumit in a aduce critici. Mai mult, liderul UCM este de prere c UDMR va apela la "mecherii" in procesul adunrii a 200.000 de semnturi necesare pentru inscrierea propriilor candidai in cursa pentru europarlamentare: "Nici cand s-au fcut alegeri interne in UDMR pentru efie Marko Bela nu a fost numit pe cinstite, deci nu m-ar mira s se recurg din nou la subterfugii".


Subiectele examenelor naionale sunt discriminatorii


Pentru a demonstra inc o dat c participarea la guvernare a UDMR nu a ajutat cu nimic maghiarimea din Romania, liderul UCM, Gazda Zoltan, a dat ca exemplu situaia din invmant. Astfel, Gazda Zoltan este de prere c postarea pe Internet a variantelor de subiecte pentru examenele naionale de capacitate i de bacalaureat sunt discriminatorii, deoarece elevii maghiari sunt obligai s mai atepte inc dou luni pan cand vor cunoate variantele in limba lor matern.

"Subiectele postate pe Internet sunt evident discriminatorii pentru elevii de alte naionaliti, care nu au alt soluie decat s se apuce de invat in limba roman, dac pot, in timp ce postarea in limba maghiar se va face abia in aproximativ dou luni, timp necesar pentru traduceri. Problema e c elevii pierd din timpul alocat invturii. Mai mult de atat, dac ne referim la gradul de dificultate al acestor subiecte, vedem c acesta e exagerat de ridicat chiar i pentru elevii romani", explic Gazda Zoltan.

Drept urmare, Gazda Zoltan l-a acuzat direct pe liderul UDMR, Marko Bela, de dezinteres fa de elevii maghiari din Romania. In opinia liderului UCM, Marko Bela este unul dintre cei mai vinovai pentru neajunsul creat elevilor maghiari. Conform Amos News, UCM va inainta o sesizare ctre Biroul de Combatere a Discriminrii, solicitand i Inspectoratului colar Judeean Covasna s susin acest demers.