PSD strange semnaturi pentru demiterea presedintelui si a premierului

"Vom incepe procedura de strangere de semnaturi pentru suspendarea presedintelui", a amenintat liderul PSD, Mircea Geoana, la finalul sedintei extraordinare a PSD. Geoana a anuntat ca, din punctul de vedere al social-democratilor, principalul vinovat pentru criza politica prelungita este seful statului, motiv pentru care vor demara procedura de suspendare din functie, in baza articolului 95 din Constitutie.

Solutia liderilor PSD pentru iesirea din criza este demisia celor doua persoane implicate in "afacerea biletelul". Geoana a insistat insa asupra procedurii de suspendare a sefului statului, care este si singura varianta reglementata strict de Constitutie. Cat priveste demiterea premierului, liderul PSD a vorbit la modul general despre necesitatea unei actiuni din partea PSD si a altor partide "pentru inlocuirea primului-ministru".

El nu a exclus varianta motiunii de cenzura, dar considera posibila si retragerea ministrilor PD din guvern. "Problema demiterii lui Tariceanu de catre parlament este relativ simpla, pentru ca exista in acest moment o mare majoritate care ar vota impotriva sa, fie pe un proiect de lege, fie printr-o motiune de cenzura a opozitiei, fie printr-o alta actiune de destabilizare pe care eventual PD ar putea s-o aiba in calcul", sustine Geoana.

Cererea social-democratilor, de suspendare a presedintelui Romaniei, se va baza, in primul rand, pe faptul ca seful statului a incalcat Constitutia, ascunzand in mod repetat sau intervenind in actul de justitie.

Tariceanu poate cadea oricand

in urmatoarele zile, social-democratii vor incepe strangerea de semnaturi necesare suspendarii. "Avem la dispozitie opt, noua zile in care trebuie sa strangem semnaturi, sa elaboram materialele, iar discutiile vor incepe astazi. Ne trebuie 157 de semnaturi. Noi avem 46 la Senat si 101 la Camera Deputatilor. Nu este o problema pentru noi", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Ca si Geoana, Vacaroiu a avut o pozitie mai moderata, in ceea ce priveste depunerea unei motiuni de cenzura impotriva actualului premier.

"Pentru demiterea premierului, daca nu isi va da demisia, nu exista alta solutie decat motiunea de cenzura", a adaugat Vacaroiu, care a precizat ca, in acest moment, PSD este pregatit pentru guvernare si ca Mircea Geoana ar fi "un foarte bun prim-ministru". PSD nu exclude nici varianta unui guvern de tehnocrati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.