sustine vicepresedintele PNL, Norica Nicolai

- Doamna Norica Nicolai, cat de important a fost recentul Congres Extraordinar pentru PNL?

- Eu cred ca acest Congres a fost un succes. Decizia de a avea un Congres Extraordinar a fost una inteleapta pentru partid, care a dus la consolidarea PNL si la un leadership echilibrat si performant.

- Mai-marii democrati sunt ingrijorati de faptul ca noua conducere a PNL este formata din critici vehementi ai PD si ai presedintelui Basescu. Cum comentati?

- Este o temere total nejustificata. Noi nu ne-am exprimat niciodata temerea ca prin cooptarea in conducerea PD a Elenei Udrea se va pune capat atacurilor impotriva noastra. Eu cred ca, daca ne numim oameni politici, atunci va fi nevoie de orice discutie. O decizie politica trebuie sa aiba loc in interiorul Aliantei, si nu in afara ei.

Altfel, ne vom comporta ca niste domnisoare la coafor, care vorbesc, numai ca acel coafor este, de fapt, televiziunea. Desi este situata public in zodia unui conflict, pana acum a fost o colaborare pozitiva intre PNL si PD. Nu cred in scorurile din sondaje, insa cred foarte mult in toate formele de manipulare publica ce se vehiculeaza astazi in Romania.

- Ati fost aleasa intr-o functie importanta de vicepresedinte. Ce va propuneti in acest an?

- Principalul meu obiectiv este demararea proiectului de cetatenie activa europeana, care este un proiect complex. Dupa parerea mea, acest proiect isi va vedea rezultatele dupa primele alegeri cu care ne vom confrunta, acelea pentru Parlamentul European si o relationare puternica a partidului in societatea deschisa.

- Este pregatit PNL pentru o eventuala participare pe liste proprii la alegerile pentru PE?

- Sigur ca este pregatit. Aceasta ipoteza ar putea fi luata in calcul si pentru PNL, care este un partid puternic. Mai mult, eu am convingerea ca Tariceanu va fi prim-ministru pana la finalul mandatului. Are o prestatie pozitiva si eficienta, as putea spune. Insa, din pacate, mai putin bine mediatizata.

- Anul politic a inceput in forta, presedintele PNL fiind acuzat ca...

- Sigur, presedintele Basescu incepe fiecare an in forta. Eu cred ca nu va continua, pentru ca, daca ar avea un alt tip de discurs, cred ca ar iesi la pensie. Un mare lider politic scria ca a trait pentru principii si a murit pentru orgolii. Cred ca orgoliile sunt cauza discursului conflictual dintre presedinte si premier, in nici un caz principiile.

Sa fim seriosi. Daca va referiti la Elena Udrea, va pot spune ca biletelul cu pricina face parte din discursul penibil al unor lideri politici. Indiferent cum se va finaliza toata aceasta poveste, ea nu are relevanta pentru cetatean, este dincolo de agenda cetateanului. Exclud insa alegerile anticipate si nu cred ca presedintele Basescu este omul politic care sa forteze Constitutia.

- Va temeti de infiintarea PLD?

- Cred ca este o formula care inca nu este consolidata in plan politic, se afla in continuare intre lifturi si am convingerea ca nu se va deshide usa la nici un etaj pentru PLD. Cred ca PLD este o creatie a unui sentiment de frustrare si de lipsa de forta publica. Am mai avut astfel de experiente in ceea ce priveste construirea de partide in Romania. Uitati-va la Forta Democrata, la Actiune Populara, toate aceste formatiuni fac parte din acelasi discurs al celor care pierd.

- Administratia Prezidentiala a retrimis Guvernului pachetul de legi privind siguranta nationala, fara a le pune in discutia CSAT. Care este pozitia PNL in aceasta problema?

- Legile sigurantei nationale ar trebui trimise Parlamentului, in regim de urgenta, pentru a fi dezbatute. PNL este dispus sa-si asume pachetul de legi privind siguranta nationala ca initiative legislative, dar, deocamdata, constitutia impune ca Executivul sa trimita legile in Parlament. Acestea pot fi inaintate Parlamentului, fara avizul CSAT, dar insotite de adresa administratiei prezidentiale care motiveaza gestul Palatului Cotroceni de a le intoarce din drum si a le repune pe masa Executivului. Senatorul liberal spune ca legislatia in vigoare nu precizeaza nimic in legatura cu obligativitatea avizului CSAT.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.