Data alegerilor pentru Parlamentul European ramane 13 mai si va fi oficializata prin hotarare de guvern, in prima sedinta a executivului, imediat dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, a declarat ieri pentru NewsIn secretarul general al guvernului, Radu Stroe.

Campania electorala va fi de maximum o luna de zile si toate aliantele politice pentru alcatuirea listelor candidatilor trebuie definitivate inainte de inscrierea listelor la Biroul Electoral Central, a adaugat Radu Stroe. El a spus ca hotararea de guvern privind consacrarea datei alegerilor va fi adoptata in prima sedinta de guvern, de dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cel mai probabil saptamana viitoare.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Data de referinta a alegerilor la PE se stabileste prin hotarare de guvern, cu cel putin 90 de zile inaintea organizarii acestora.Potrivit legii, pragul electoral este de 5%, votul este pe lista inchisa la nivelul unei singure circumscriptii nationale, iar mandatul unui parlamentar in PE este de cinci ani. Calitatea de membru al forului legislativ european este incompatibila cu cea de membru al Parlamentului de la Bucuresti, precum si cu cea de membru al Executivului roman.

Candidatii social-democrati vor da un mini-examen

Candidatii Partidului Social Democrat pentru Parlamentul European vor sustine un mini-examen si va trebui sa dovedeasca ca au bune cunostinte despre forul legislativ european, ca vorbesc doua limbi straine de circulatie internationala si, nu in ultimul rand, ca dovedesc o serie de competente de natura moral-profesionala.

Biroul Permanent National al PSD a aprobat, marti, in sedinta saptamanala, criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii pe listele pentru Parlamentul European, acestea fiind, in principal, de natura politica si un palier de competente de natura moral-profesionale, dupa cum a declarat, la finalul sedintei, presedintele PSD, Mircea Geoana.

Candidatii pentru PE vor mai trebui sa stie doctirna Partidului Socialist European si sa faca dovada unor ‘elemente de activitate corecte in PE’. Ei vor fi supusi unei comisii de candidaturi, care va fi condusa de Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD, si Titus Corlatean, secretar general.

Musca ii selecteaza pe viitorii europarlamentari ai PLD

Deputatul Mona Musca a fost desemnata sa gestioneze procesul de selectare a candidatilor Partidului Liberal Democrat la alegerile pentru Parlamentul European, in acest scop liberal-democratii infiintand o comisie speciala.
Senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca liberali-democratii au format o comisie speciala si au stabilit o lista de criterii pentru selectarea candidatilor, iar cea care a fost insarcinata sa conduca acest proces este Mona Musca, datorita experientei acumulate in calitate de euroobservator PNL.

Mona Musca se va ocupa insa doar de gestionarea procesului de selectare a candidatilor, intrucat ea nu intentioneaza sa se inscrie in cursa pentru Parlamentul European.

Deputatul PLD a detinut pozitia de euroobservator, reprezentand PNL, pana in septembrie 2006, cand a fost exclusa din partidul lui Tariceanu drept sanctiune pentru ca a semnat un angajament cu securitatea. La acea data, Mona Musca a inaintat o scrisoare liderului grupului liberalilor europeni din Parlamentul de la Strasburg, scrisoare prin care isi anunta demisia din calitatea de euroobservator.

UDMR si-a definitivat lista

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din Romania a dat publicitatii, ieri, lista celor 12 membri ai formatiunii care si-au depus candidatura pentru alegerile pentru Parlamentul European. Acestia sunt: ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Nagy Zsolt, ministrul delegat Winkler Iuliu, secretarii de stat Korodi Attila si Anton Niculescu, consilierul de stat Fekete Emoke, fostii secretari de stat Jakab Istvan si Csutak Istvan, Bara Gyula, consilier al ministrului delegat Borbely Laszlo, si Hodgyai Geza, consilier in Gheorghieni, viceprimarul Oradei, Biro Rozalia, precum si senatorii Sogor Csaba si Szabo Karoly. Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a exprimat satisfactia, intr-o conferinta de presa, ca majoritatea celor care si-au depus candidaturile sunt tineri.

"Eu sunt multumit de calitatea acestei liste", a afirmat liderul Uniunii. Marko Bela si-a exprimat speranta ca, saptamana viitoare, guvernul sa emita hotararile prin care se va reglementa organizarea alegerilor pentru PE, dar si sa se fixeze data acestora.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.