Reprezentantii Partidului Romania Mare in Parlamentul European fac parte din ceea ce presa britanica numeste "noua forta politica a UE", adica grupul de extrema-dreapta al PE. Ar suna magulitor daca aceeasi presa britanica nu le-ar face si portretul celor care sunt in acest grup politic proaspat infiintat: "persoane care urasc tiganii, negationisti, xenofobi, homofobi, antisemiti".

Aceasta titreaza in editia de ieri cotidianul britanic de centru-stanga "The Independent". Cotidianul britanic precizeaza ca Romania este reprezentata de cinci membri ai PRM - pe care ziaristii britanici il considera o organizatie "rasista, homofoba, care a votat impotriva aderarii la UE.

Printre altele, partidul ii dispretuieste pe etnicii maghiari, pe evrei si pe tigani". Pretinzand ca se bucura de sprijinul a 23 de milioane de europeni, ultranationalistii au reusit sa reuneasca suficienti europarlamentari pentru a forma un grup politic oficial, ceea ce demonstreaza puterea din ce in ce mai mare pe care o reprezinta pe continent extrema-dreapta, comenteaza cotidianul britanic.

Infiintarea grupului politic de extrema-dreapta le permite celor 20 de parlamentari care il formeaza sa "se exprime pe mai multi bani si sa aiba mai multa influenta politica in Parlamentul European", sunt de parere ziaristii britanici. in ciuda eforturilor depuse de ani de zile pentru contracararea coagularii unui astfel de grup, este pentru prima data de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand partidele nationaliste si de extrema-dreapta reusesc sa obtina acest lucru in urma unor alegeri municipale, regionale, nationale sau europene.

Acest lucru nu ar fi reusit fara sprijinul consistent al partidelor de extrema-dreapta din Romania si Bulgaria. Nu trebuie uitat ca cele doua tari au "oferit" parlamentarilor de extrema-dreapta cei 6 reprezentanti care le mai lipseau pentru alcatuirea grupului. "Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a adus insa suficiente forte extremei-drepte pentru a forma un bloc in Parlamentul European", comenteaza " The Independent".

Pentru a scoate in evidenta si mai bine calitatile extremiste ale europarlamentarilor din grup, ziaristii britanici ofera amanunte legate de ceea ce le place sau nu noilor europarlamentari. Astfel, īThe Independent" precizeaza ca din grup face parte si bulgarul Dimitar Stoianov, care, la cei 23 de ani ai sai, este cel mai tanar europarlamentar. "Chiar si sunetul telefonului sau indica pozitiile radicale pe care le impartaseste", scrie "The Independent". Melodia este o veche balada bulgara care, dupa cum a explicat Stoianov, "povesteste despre atrocitatile armatei turce in al doilea razboi din Balcani, despre cum raurile erau inrosite de sange, despre plansul vaduvelor si cere poporului sa lupte pentru Bulgaria".

Pe langa romani si bulgari, "The Independent" nu uita nici de ceilalti membri ai noului grup politic, din Marea Britanie fiind Ashley Mote, care a fost dat afara din Partidul Independentei Regatului Unit dupa ce a fost judecat pentru frauda. Din Austria este reprezentantul Partidului Libertatii, care a promis legi antiimigratie mai stricte, Italia este reprezentata de fiica fostului dictator Mussolini, Alessandra Mussolini, fost fotomodel, si Luca Romagnoli.