Presedintele Traian Basescu efectueaza marti o vizita fulger la Chisinau, pe fondul deteriorarii vizibile a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova pe parcursul ultimului an. intreaga vizita de la decolarea de la Bucuresti pana la intoarcerea spre Romania, abia daca va dura patru ore si jumatate si are loc la aproape doi ani de la prima vizita a lui Traian Basescu la Chisinau.

in program sunt cuprinse doar doua puncte: convorbiri cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si o intalnire cu personalul Ambasadei Romaniei la Chisinau. Ambele etape erau previzibile, date fiind in primul rand racirea relatiilor bilaterale si in al doilea rand cozile create in fata Consulatului Romaniei de la introducerea la 1 ianuarie a vizelor de calatorie.

Dupa un debut spectaculos in ianuarie 2005, timp de un an relatiile dintre cele doua capitale au devenit mai bune ca oricand dupa 1989, stimulate si de bunele relatii personale dintre cei doi presedinti. Anul 2006 si apropierea datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a adus brusc un vant rece in relatiile bilaterale.

Ideea Presedintelui Basescu de Unire a celor doua tari in cadrul UE a fost respinsa net de Vladimir Voronin. in repetate randuri, inalti demnitari de la Chisinau au declarat ca nu au nevoie de un "frate mai mare" in Uniunea Europeana.

Cozi la vize

Aceeasi apropiere a datei de 1 ianuarie 2007 a declansat o frenezie a depunerii solicitarilor de redobandire ce cetateniei romane. Peste 400 de mii de persoane din Republica Moldova au trimis scrisori prin care-si exprimau dorinta depunerii actelor, cu sanse infime insa de reusita a redobandirii rapide a cetateniei.

Introducerea vizelor de la 1 ianuarie a creat haos si a determinat formarea de cozi lungi in fata Consulatului Romaniei de la Chisinau. Nu e clar daca Traian Basescu va sta de vorba cu oamenii care stau la rand cu orele in frig in fata Consulatului.

in ianuarie 2005, in timpul primei sale vizite la Chisinau, proaspat alesul Presedinte al Romaniei a coborat treptele presedintiei dupa intrevederea cu Vladimir Voronin si a avut o conversatie neprogramata si spontana cu cativa locitori ai Capitalei Republicii Moldova.

Astazi, dupa doi ani, daca va avea curiozitatea sa faca doar cativa pasi de-a lungul zidului Consulatului, va putea vedea o lozinca nu prea flatanta: "Rusine! Base".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.