Ieri, felicitari, sampanie, muzica si aplauze. De astazi, incep targuielile politice

Cei 35 de europarlamentari romani si-au inceput ieri activitatea propriu-zisa, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Daca prima lor sesiune plenara a debutat cu felicitari si pahare de sampanie, in urmatoarele zile si saptamani europarlamentarii nostri trebuie sa se apuce de treaba, portofoliile respective presupunand nu numai drepturi, ci si obligatii. Salariul unui europarlamentar roman care lucreaza la Bruxelles si Strasbourg este egal cu salariul unui parlamentar roman de la Bucuresti, adica in jur de 1.000 de euro.

Faptul ca, in general, europarlamentarii au salarii egale cu cele ale parlamentarilor din tara de origine este extrem de criticat in Parlamentul European. Asta, deoarece italienii, francezii si germanii ajung sa aiba salarii foarte mari, pana la 12.000 de euro, in timp ce colegii lor din Europa Centrala si de Est au salarii de 10-12 ori mai mici. Din acest motiv, exista o propunere care ar putea fi aplicata dupa alegerile generale pentru Parlamentul European din 2009, ca europarlamentarii sa aiba toti acelasi salariu, in jur de 7.000 de euro. Pe langa salarii, Parlamentul European mai acorda membrilor sai:

1. Alocatii pentru acoperirea costurilor necesare indeplinirii activitatii membrilor, calatorii si alocatia zilnica

2. Alocatia pentru cheltuieli generale

3. Alocatia necesara angajarii unui asistent.

Telefoane, echipament IT si calatorii acasa, decontate
Europarlamentarii beneficiaza de o alocatie zilnica de 274 de euro atata timp cat participa la activitati oficiale in spatiul UE, acoperind cheltuielile de cazare, masa si alte cheltuieli aferente sederii.

Pentru a obtine aceasta alocatie zilnica, europarlamentarii trebuie sa semneze condica. Pentru participarea la reuniuni oficiale in afara spatiului UE, alocatia se reduce la jumatate, dar costul cheltuielilor de cazare si mic dejun sunt suportate de parlament.

Parlamentul European plateste de asemenea transportul atat international, cat si local, atata timp cat punctul de plecare sau de sosire este legat de o activitate parlamentara. Astfel este acordata o alocatie, care poate ajunge pana la 3.826 euro pe an, pentru a acoperi costurile calatoriei oriunde in lume (cu exceptia statului unde membrul este ales) pentru diverse activitati parlamentare (conferinte etc). Poate fi folosita si pentru a acoperi costurile de cazare, dar trebuie justificata cu chitante, boarding pass etc. Europarlamentarii vor primi o suma de 3.876/luna, necesara acoperirii cheltuielilor cu facturi telefonice, echipament IT, calatoriei in statul lor membru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.