Ucraina este interesata de privatizarea Daewoo Craiova, dar si sa fie cooptata in programul Nabucco, intorcind astfel spatele Rusiei privind aprovizionarea cu gaze naturale.

Avindu-l in dreapta pe omologul sau roman, Traian Basescu, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat ieri, la Sighetu Marmatiei, dupa inaugurarea noului pod de peste Tisa, ca tara sa este interesata de privatizarea Daewoo Craiova. Declaratia pare ciudata avind in vedere ca cel mai mare producator de automobile din Ucraina, ZAZ, a fost detinut, pina la retragere, tot de concernul sud-coreean DAEWOO.

Sa moara Moscova de ne…gaz

Totodata, Viktor Iuscenko a exprimat dorinta Ucrainei de cooptare in programul energetic Nabucco destinat constructiei conductei de gaz metan din Iran pina in Austria si care este prevazuta sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Concret, liderul de la Kiev a spus ca a discutat cu presedintele roman despre posibilitatea participarii Ucrainei la proiectul Nabucco, a carui dezvoltare o considera "importanta si interesanta".

Intentia se va materializa saptamina aceasta, cind Iuscenko ii va trimite lui Basescu cererea oficiala insotita de detaliile tehnice. Basescu a avertizat insa ca, din cauza caracterului de tari importatoare de hidrocarburi, Romania si Ucraina nu se vor putea sprijini reciproc, in situatii de criza energetica.

Fara viza de Ucraina

Romanii din Transcarpatia si ucrainenii din Romania nu vor mai fi nevoiti sa ocoleasca zeci si chiar sute de kilometri pentru a strabate distantele de citeva sute de metri sau de citiva kilometri pentru a trece dintr-o parte in cealalta a riului Tisa ce desparte cele doua tari. Oportunitatea a aparut ca urmare a reinaugurarii de catre presedintii Basescu si Iuscenko a podului de peste Tisa - distrus de armata sovietica in urma cu 57 de ani -, dar si a darii in folosinta a punctului de trecere a frontierei Sighetu Marmatiei-Solotvino (Slatina), in cadrul unei festivitati oficiale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.