Dupa ce au anuntat ca vor colabora cu viitorul PLD al lui Theodor Stolojan pentru asigurarea majoritatii parlamentare, ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD, liderii democrati si-au exprimat dorinta de a initia discutii politice si cu reprezentantii PNtCD "pentru ca ambele partide sunt membre PPE".

Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde (foto) a spus ca va participa la Congresul PNtCD in calitate de invitat, iar dupa ce va fi aleasa noua conducere a partidului, liderii PD vor discuta cu reprezentantii Partidului National Taranesc Crestin Democrat despre o viitoare colaborare politica.

"Au mai existat tentative de colaborare cu PNtCD, care au esuat insa. Acum, cand suntem membri cu drepturi depline in PPE, cred ca ar fi oportuna o colaborare intre PD si PNtCD", a declarat Frunzaverde.

Vicepresedintele PD a precizat ca negocierile intre democrati si liderii PNTCD vor fi initiate dupa Congresul taranistilor.

Deranjati ca nu au fost invitati la Congresul PNL

Tot ieri, democratii au tinut sa isi exprime indignarea vizavi de partenerii de Alianta, care nu s-au deranjat sa ii invite la Congresul PNL. Democratii au fost surprinsi si de faptul ca in conducerea PNL au fost alesi liberalii care aduc adesea critici la adrea presedintelui si a Partidului Democrat.

"Sper sa nu fie un semnal din partea PNL, dar poate fi privit ca un semnal pentru PD faptul ca cei mai acerbi critici ai PD si ai presedintelui au fost legitimati in cele mai inalte functii de conducere. Nu stiu daca este un semnal al PNL catre noi, dar este o stare de fapt", a apreciat liderul democrat.

Emil Boc a tinut sa precizeze ca democratii si liberalii vor continua colaborarea politica, in conformitate cu programul de guvernare. "Alianta va merge mai departe", a declarat Emil Boc.

Despre o eventuala intalnire intre democrati si liberali in cadrul CNC-ului Aliantei, nici nu poate fi vorba saptamana aceasta. Liderul PD a spus ca o sedinta a Aliantei va avea loc abia dupa inceperea sesiunii parlamentare.

Cu PLD la europarlamentare? Vom vedea...

Pe de alta parte, presedintele Partidului Democrat a dezmintit zvonurile privind participarea PLD si PD pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. Emil Boc a spus "ca nici nu se pune problema. PLD trebuie sa se inscrie ca partid mai intai, dar nu au existat astfel de discutii. Partidul Democrat este pregatit pentru europarlamentare si vom prezenta lista candidatilor PD pentru Parlamentul European la inceputul lunii februarie". Aceasta in conditiile in care unul dintre liderii viitorului PLD, Gheorghe Flutur, declara zilele trecute ca liberal-democratii analizeaza posibilitatea de a participa pe liste comune cu Partidul Democrat la alegerile pentru Parlamentul European.

Tot ieri, democratii au solicitat eliminarea din legea referendumului a prevederilor care limiteaza dreptul presedintelui de a organiza referendum cu sase luni inaintea oricarui tip de alegeri. Presedintele PD Emil Boc a spus ca o astfel de prevedere este neconstitutionala.

Aceasta prevedere este contrara Constitutiei, pentru ca limiteaza dreptul titularului puterii, care este poporul, de a se exprima pe o problema de interes national in orice moment al mandatului de patru ani. Nu poti sa spui ca doar in primii doi ani ai tu dreptul ca popor sa te pronunti in interes national, iar in urmatorii doi ani nu ai dreptul", a declarat liderul PD.

Emil Boc a precizat ca dreptul presedintelui de a organiza un referendum este garantat prin Constitutie.

Nimeni nu poate limita dreptul poporului de a se exprima prin referendum pe probleme de interes national. Nu exista nicio Constitutie democratica in aceasta lume care sa limiteze dreptul titularului puterii de a se exprima atunci cand doreste el , a subliniat Boc.